VŠECHNO NEJLEPŠÍ K NAROZENINÁM, RYZLINKU!

Na 13. března připadá oficiální den ryzlinku, který vyhlásilo Wines of Germany. Při této příležitosti se uskutečňuje řada oslav a akcí, aby podpořily bližší pohled na tuto velmi ušlechtilou odrůdu.

Datum 13. března nebylo vybráno jako Den ryzlinku náhodou. Odkazuje na první písemnou zmínku o něm, konkrétně na listinu z 13. března 1435 nalezenou v Rüsselsheimu na východě regionu Rheingau. Tato listina byla vystavena hraběti Janu IV Katzenelnbogenovi na šest vinic odrůdy Ryzlink rýnský pěstovaných na místní vinici. Návrh odkazuje na název odrůdy riesslingen – jak zněl v té době -, který se během následujícího století vyvinul do dnes používané podoby Riesling nebou nás Ryzlink rýnsky.

Není nijak zvlášť překvapivé, že první zmínka o ryzlinku pochází z oblasti Rheingau, protože jeho vazby na tuto oblast byly vždy velmi silné. Tato oblast byla významným centrem pěstování ryzlinku a pravděpodobně se zde zrodila i skvělá sladká vína pozdních sběrů.

Ačkoli oficiální oslava narozenin ryzlinku v roce 2022 by znamenala, že je mu 587 let, je velmi pravděpodobné, že se ryzlink na německé půdě objevil mnohem dříve. Vinařství na území dnešního Německa začali pěstovat Římané kolem roku 50 př. n. l., jenže před rokem 1435 zde byly mnohem oblíbenější odrůdy Elbling, Sylvaner nebo Räuschling. Teprve v 15. a 16. století byl ryzlink zaznamenán v Porýní-Hesensku a Falci a také v Alsasku. Ryzlink rýnský získal na významu zejména po roce 1787, kdy bylo v oblasti Mosely vydáno nařízení, podle něhož měly být všechny “špatné” vinice do sedmi let nahrazeny ryzlinkem. To otevřelo cestu ke slávě německým ryzlinkům, které se na konci 18. a v 19. století těšily zaslouženě vynikající pověsti. Ve 20. století to nebylo vždy snadné, především kvůli vínům typu Liebfraumilch bez chuti, ale od 90. let 20. století se ryzlink začal vracet do obliby a získávat zasloužené uznání. Nyní lze bez sebemenší nadsázky říci, že si skutečně získal oblibu po celém světě.

Podle mnoha vinařských autorit, včetně Jancis Robinsonové, je Ryzlink rýnský nejlepší bílou odrůdou na světě. Ve své německé verzi, zejména od renomovaných výrobců, je bezkonkurenční a působí prvotřídností, noblesou a stylem. Nemusí však pocházet jen z Německa. Vedle hitového suchého ryzlinku, který je tak obdivován v Alsasku ve východní Francii, má kvalitní ryzlink velký podíl na exportním úspěchu dobrých bílých vín z Rakouska a Austrálie. Ta je již dlouho známá jako nejvýznamnější světový zdroj ryzlinku mimo Německo; proslulá jsou zejména vína z Clare Valley a Eden Valley. Stále více se jich vyrábí také v Tasmánii. Také novozélandští vinaři mají důvěru v rostoucí produkci svého ryzlinku, který postupem času získal skutečně nádherně ušlechtilou tvář. I chilští vinaři se snaží dokázat, že i oni se mohou podílet na velkém oživení ryzlinku, a vyrábějí stále komplexnější vína z révy, která se v poslední době pěstuje v dalekém jižním regionu Bio Bio.

Znalci vína po celém světě nyní objevují, jak skvěle se ryzlink snoubí s jídlem, které spíše zvýrazňuje chuť, než aby ji tlumil dubem nebo alkoholem. Ti trpělivější si vychutnávají zajímavý způsob, jakým víno z této odrůdy stárne. Vinařští “intelektuálové” jsou okouzleni schopností ryzlinku odrážet geografii místa původu stejně dokonale jako Pinot Noir. A milovníci sladkých vín propadají opravdovému nadšení; vždyť z ryzlinku se vyrábějí jedny z nejlepších sladkých vín na světě – spätlese, auslese, beerenauslese, trockenbeerenauslese a eiswein, které okouzlují svěžími vůněmi a zároveň potěší svěží kyselinkou. Ryzlink rýnský si opravdu můžete a měli byste zamilovat!

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment

Verified by MonsterInsights