VÍNO V KOMBINACI S JÍDLEM NA VÁNOČNÍ STŮL

Vánoce jsou velmi netrpělivě očekávaným zvláštním obdobím roku. Čas míru, pokoje, tepla a radosti, stejně jako myšlenek a vzpomínek. Obvykle je toto období doprovázeno setkáním s rodinou a přáteli nad třpytivým, nádherně barevným vánočním stromečkem zdobeným různými cetkami.

Přestože si pro nás rok 2020 připravil velmi odlišný scénář, budeme si i nadále vážit tradice mezi svými blízkými, např. lámání oplatky při plnění přání, rozdávání dárků a společné posezení na štědrovečerní večeři. Velmi se snažíme, aby na večeři bylo všechno zehráne, včetně vinařské degustace. Někteří lidé ani neuvažuji o pití alkoholu během Štědrého dne, ale většina se zcela oprávněně domnívá, že nejdůležitější večeři roku, která se skládá z pečlivě a obvykle připravovaných pokrmů dlouhou dobu, by měla být zdobena vhodným vínem. No, které je to pravé?

Nelze popřít, že nejtradičnější česká jídla na Štědrý den jsou: Vánoční kapr obalovaný a smažený s bramborovým salátem, vinná klobása, kuba, štóla, vánočka, rybí polévka, různé cukroví a tak dále. Hlavní rolí je smažený kapr, tedy mastná, těžká ryba s rozhodně intenzivní chutí … A ačkoliv stále častěji slyšíte, že to a to se odchýlilo od tradice a nahradilo kapra jinou rybou, i tak se na vánočním stole objevují téměř vždy nějaké ryby. Souhlasíme s tím, že není třeba bláznit a vybírat vína pro každé z nespočetných jídel, která se objevují na stolech, zkuste se dostat na střední cestu výběrem vín, která jsou kompatibilní s většinou z nich.

Jenom bílá?

Hlavními kandidáty na štědrovečerní stůl jsou obvykle bílá vína, i když ne nutně. Jemné, elegantní červená v typu Pinot Noir (Rulandské modré) se bez větších problémů ocitnou v dobré vánoční společnosti; zvláště dobře fungují k smaženým kaprům. Pokud nejste připraveni čelit burgundským vínům, můžete si vybrat božské pinoty z Nového světa jako je kalifornský Long Valley Ranch Pinot Noir nebo naše moravské Collection 1508 Rulandské modré.

Pokud se však u této královské ryby silně držíme bílého vína, měli bychom pěčlivě vybrát jako například uruguayské Estate Viognier, chilské La Palma Chardonnay, nebo neměcké Anselmann Grauburgunder Classic. Výše uvedené pinoty se také skvěle hodí k lososu, který se místo kapra pravděpodobně objeví u ne jednoho štědrovečerního stolu. S lososem, například připraveným na másle a kaparech, bude skvělé burbundské Maison Champy Chablis.

K sladkostem s ořechy a sušeným ovocem, nebo jako samotný dezert, něco sladkého, nejlépe s vůní medu a rozinek a stejnými tóny v bohaté chuti jako například italské Luca Bosio Moscato d’Asti nebo moravský Ryzlink Rýnsky výber z cibéb nebo španelské Sol De Mediterraneo se zdají být dokonalým kandidátem na završení slavnostní večeře.

Hodování pokračuje

Štědrovečerní dnem čas sváteční nekončí. Na První svátek vánoční nás většinou čeká slavnostní oběd. Na stole obvykle objevují větší ptáci jako například krůta, kachna nebo husa, které se kvůli své velikosti zřídka připravují a pečou celý den. Bylo by také vhodné zvolit pro ně vhodnou společnost ve skleničce.
Pro krůtu by bylo ideální výrazné víno vyzrálé v sudu jako například naše novinky z Kalifornie William Wright Chardonnay nasládlé v chuti nebo také Long Valley Ranch Chardonnay nebo příjemně svěží, s dlouhým, čerstvým a ovocným koncem neměcký ryzlink Anselmann Riesling Trocken a také fantastické bordovské Château Lamothe-Vincent Blanc.

Pečená kachna bude skvěle chutnat s plným Merlotem například La Palma Merlot nebo s klasickým duetem s Cabernet Sauvignon La Capitana Cabernet Sauvignon/Merlot ve velmi zajímavém chilském vydání nebo se silným tanátem z Uruguaye jako Single Vineyard Tannat, který se skvěle hodí také k jehněčímu masu.

Husa se zas vyplatí kombinovat s fantastickým bordovským vínem Château Castera Cru Bourgeois.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment

Verified by MonsterInsights