USA jsou jedním z nejdůležitějších producentů vína na světě a v současné době se umisťují na čtvrtém místě hned za velkou trojkou – Itálií, Francií a Španělskem. Většina amerického vína, přes 80 procent, se vyrábí v Kalifornii.Je však třeba mít na paměti, že víno se v současné době vyrábí v každém z 50 států této země. Nejvýznamnější oblasti pro víno kromě Kalifornie jsou také Washington, Oregon a New York.

Historie

Americký kontinent je domovem vinné révy Vitis labrusca, Vitis riparia, Vitis rotundifolia a Vitis vulpina; evropští osadníci se na americké půdě pokoušeli vyrobit víno z těchto odrůd. Předpokládá se, že první vytvořený na území dnešních Spojených států byl vyroben francouzskými hugenoty na počátku druhé poloviny 16. století z hroznů scuppermong (Vitis rotundifolia) na Floridě. V počátečním období se státy jako Virginie nebo obě Caroliny zaměřovaly na výrobu kvalitního vína.