V současné době jsou rakouská vína oceňována prakticky po celém světě, a to jak odborníky, tak běžnými spotřebiteli. Jsou vnímána jako řemeslná vína úzce spjatá s konkrétními stanovišti, která určují jejich vlastnosti.

Zeměpisná poloha této malé země má pro pěstování vína velký význam a je důležitým faktorem nesporně vysoké kvality rakouských vín.

Ačkoli Rakousko leží na stejné zeměpisné šířce jako Burgundsko, nachází se více ve středu Evropy, v přechodné zóně mezi mírným a vlhkým atlantickým a kontinentálním panonským podnebím, s mnohem většími teplotními rozdíly. Teplé a slunečné počasí v létě v kombinaci s chladnými nocemi charakteristickými pro podzimní období umožňuje, aby si hrozny zachovaly svou svěžest a rozvinuly své plné aroma, které pak spolu s dobrou strukturou najdeme v rakouských vínech. Tato vína jsou svým způsobem výjimečná; jsou jedinečnou kombinací nezpochybnitelné svěžesti a mimořádné koncentrace, nádherně zakulacená a zároveň jim nelze upřít jemnost a eleganci.