Itálie se nachází na Apeninském poloostrově a je největším producentem vína na světě a místem, kde se pěstuje vinná réva v každém z velmi rozmanitých dvaceti správních regionů, do kterých je země rozdělena. Mezi nimi, pokud jde o kvalitu a prestiž, jsou nejdůležitější Toskánsko, Piemont a Veneto.

Pokud jde o množství a to, co se líbí, každý rok kvalitnější, je Sicílie na čele s Puglií. Každá oblast produkuje vína ve zvláštním stylu; někteří vděčí za svou slávu obrovské produkci a skutečnosti, že jsou přítomni prakticky ve všech koutech světa, zatímco jiní – ve své neustále vysoké kvalitě.

Toskánsko je nejlépe známé od chianti, ale více sofistikovanější lidé, si často vyberou Sangiovese v jiném vydání, například víno Nobile di Montepulciano nebo Brunello di montalcino, a pokud si vyberou chianti, obvykle si vyberou vína jako součást apelace Chianti Classico, což je historická oblast mezi Florencie a Sienou. Totéž platí pro Veneto, na jedné straně pro masově vyráběná Soave nebo Pinot Grigio a Prosecco a na druhé straně jedno z nejúžasnějších italských červených vín – bohatá, esenciální a mnohostranná Amarone della valpolicella, jejichž základem jsou sušené hrozny odrůd Corvina a Corvinone.