Chile je spojováno s nejlepším a nejlépe zorganizovaným vinařstvím na jihoamerickém kontinentu. Má poměrně dlouhé vinařské tradice, přestože se chilské víno na mezinárodním trhu objevilo až v posledních desetiletích. Největším fenoménem místního vinařství je neobvyklé umístění vinic, které je důsledkem geografické polohy.

Vinice se táhnou v úzkém pásu o maximální šířce několika desítek kilometrů a délce asi čtyř set kilometrů mezi strmými vrcholky And a studenými vodami Tichého oceánu.

Podnebí

Podnebí je podobně rozmanité, na severu má subtropické rysy (vinařské oblasti sousedí s největší pouští světa, Atacama), zatímco na jihu je velmi chladné kvůli polárním oblastem na jihu země. Ve většině vinařských regionů jsou ale příznivé „středomořské“ podmínky – oceánské, ale suché, poměrně stabilní, s vlivem chladného oceánského Humboldtova proudu. Dostatek vody zajišťuje tání andských ledovců. Většina půd je sopečného původu.