ruzove_vino2

Růžová vína představují samostatnou kategorii vín, která se donedávna potýkala s problémem zcela zjevné neznalosti ze strany velké skupiny spotřebitelů.

V drtivé většině se získávají z tmavých odrůd – s výjimkou bobulí s růžovou slupkou, jako je například Rulandské šedé. V poslední době se výrazně zvýšil zájem o víno rosé, a to i v zemích, které jsou tradičně známé výrobou silných červených vín. V létě, oprávněně, mnoho nadšenců vína docela správně sáhne po růžových vínech. Tato vína jsou podle definice a ve velké většině mírně strukturovaná, dokonce vzdušná, s příjemně ovocnými vůněmi, mezi nimiž snadno najdete malinové nebo jahodové tóny, mají dobrou, osvěžující kyselinu, často dovedně vyváženou zbytkovým cukrem a některé se také vyznačují jemnou perlivostí. Jedním slovem, jsou to dokonalá vína, pro která ruka nevědomky sáhne v jarním a letním období, kdy teplota narůstá a slunce je dostatek. Mezi těmito růžovými víny jsou samozřejmě také „vážná“ gastronomická vína, někdy se značným potenciálem zrání. Nejznámější z nich jsou vyrobeny v apelací Tavel na jihu Francie.