MEZINÁRODNÍ DEN SVAŘENÉHO VÍNA

Svařené víno je jistě jedním z nejchutnějších způsobů, jak si dopřát neobyčejně drzou sklenku červeného. Svařené víno plné koření a ovoce zvýrazňující přirozenou sladkost alkoholického nápoje a dodává mu další kořeněnou chuť.

 

Historie Dne svařeného vína

 

Není jasné, kdy přesně se svařené víno začalo objevovat na stolech v domácnostech a v barech, nicméně první zaznamenané kořeněné víno bylo údajně vyrobeno v Římě kolem 2. století. Jiní historikové uvádějí, že tento nápoj se mohl nazývat “Hipokris”, pojmenovaný podle Hippokrata, starořeckého lékaře.

Jak Římané postupovali Evropou, brali si s sebou i recepty – je tedy možné, že za rozvoj tohoto oblíbeného nápoje mohou lidé poděkovat Římu.

První zmínka o svařeném víně v kuchařské knize se nachází v The Forme of Cury, středověké kuchařské knize z Anglie, která byla datována až do roku 1390! To je velmi, velmi stará kuchařka! Recept v tomto starobylém rukopisu obsahuje červené víno a cukr smíchané mimo jiné s mletou skořicí, zázvorem, pepřem, muškátovým oříškem, kardamomem a hřebíčkem.

Svařené víno neboli u nás svařák je teplý nápoj vyráběný typicky z červeného vína nejrůznější kvality smícháním s bylinným odvarem. V dřívějších dobách se takto „napravovalo“ nekvalitní víno. V současnosti se často doslazuje cukrem a podává s plátky citrónu.

Svařené víno je oblíbené zejména ve Velké Británii, kde si ho nejčastěji vychutnávají v zimních měsících, kdy je venkovní chlad více než ostrý. V německy mluvících zemích lze nalézt podobný nápoj s názvem Glühwein, což v překladu znamená zhruba “svítící víno” a vyžaduje většinu stejných ingrediencí.

Ještě efektivnější verzi však můžete vyzkoušet v případě Feuerzangenbowle, kdy se zapálí cukrová homole namočená v rumu a nechá se kapat do o svařeného vína! Bývá součástí vánoční nebo silvestrovské tradice. Název se doslovně překládá jako punč ohnivými kleštěmi, „Bowle“ znamená „punč“.

V severských zemích je možné sehnat tzv. Glögg, další variantu svařeného vína, která se v chladných měsících roku, zejména v období Vánoc, obvykle podává se zázvorovými sušenkami. Je to takový silnější svařák. I když v jejich zemi obvykle nebývá taková zima, Italové si na tomto nápoji pochutnávají a rádi do něj přidávají trochu medu na oslazení.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment

Verified by MonsterInsights