MERLOT VS. TEMRANILLO

Na 12. listopad připadá Mezinárodní den odrůdy Tempranillo, bez níž si vinařství na Pyrenejském poloostrově nelze představit. Odhaduje se, že každá pátá réva na místních vinicích patří této odrůdě. Je to také nejoblíbenější odrůda v seznamech nejlepších španělských červených vín, i když se někdy objevuje pod místním názvem.

Tradičně bylo Tempranillo spojováno s apelací Rioja, ke které se v 80. letech 20. století připojila Ribera del Duero. Teprve v 90. letech 20. století objevili výhody odrůdy Tempranillo vinaři v jiných regionech, takže dnes se úspěšně pěstuje prakticky po celé zemi i mimo ni – jako Aragonez nebo Tinta Roriz – v Portugalsku.

 

V apelaci Rioja je Tempranillo základem místní směsi, což dodává vínům dlouhověkost, zatímco mnohem jemnější a ovocnější Garnacha, občas podpořená Mazuelem a Gracianem, víno dotváří a zároveň mu dodává sílu a živost. Někteří španělští enologové však s velkým úspěchem vytvářejí odrůdová vína z odrůdy Tempranillo, čímž vyvracejí obecné názory, které odrůdě vytýkají nedostatek výrazných aromatických látek, vysokou kyselost a přiměřený obsah alkoholu. Ukazuje se, že správně ošetřené Tempranillo se může odvděčit víny, která se mohou pochlubit všemi výše uvedenými vlastnostmi. Nedávno zesnulý Alejandro Fernández byl legendární vinař, který dokázal z této jediné odrůdy vykouzlit skutečné zázraky, protože pracoval pouze s ní, a to jak v jím vytvořené apelaci Ribera del Duero, kde bylo Tempranillo na vysoké křídové půdě velmi oblíbené, tak v prosluněné La Mancha. Přestože dnes lze plantáže Tempranilla nalézt i mimo Pyrenejský poloostrov, je třeba je brát spíše jako experiment, i když na některých místech, například v Argentině, se po léta používálo především k výrobě nezajímavého masového vína a teprve na konci minulého století, kdy ambicióznější vinaři přesunuli své plodiny do vyšších a chladnějších poloh, začalo Tempranillo oslovovat představivost gurmánů za vodou. Úspěšně se pěstuje také v chladnějších státech USA, jako je Oregon a Washington. Také Australanům se daří vytvářet velmi přesvědčivá a výrazná odrůdová vína z odrůdy Tempranillo, především v McLaren Valley. To vše však nic nemění na tom, že tato odrůda je a pravděpodobně i nadále bude nejvíce spojována s Pyrenejským poloostrovem, kde jsou její vína bezkonkurenční.

 

Kulinářské kombinace s Tempranillem

Vína Tempranillo se dobře hodí ke snad nejklasičtějšímu pokrmu, který se v srdci Španělska konzumuje, a to ke grilovaným jehněčím kotletám ochuceným rozmarýnem nebo jehněčímu pečenému v bylinkách. Mladší verze se s úspěchem podávají s chorizem, jamón serrano nebo ibérico či černým pudinkem. Mezi sýry je za klasickou kombinaci považována kombinace se sýrem manchego. Tempranillo ve verzi crianza je dokonalým doplňkem tapas, které jsou ve Španělsku tak oblíbené.

V kontextu odrůdy Tempranillo, která je pevně zakořeněná na Pyrenejském poloostrovu, však situace Merlotu, který se slaví 7. listopadu, vypadá zcela jinak. Merlot je prvotřídní odrůda, která se vyskytuje na vinicích po celém světě; je všude. Ve své domovině, v Bordeaux, vytváří nebo spoluvytváří některá z nejlepších světových vín. Za nejskvělejší projev potenciálu této odrůdy je považováno víno vytvořené na Château Petrus v Pomerolu. Ti, kteří mají možnost ochutnat další ročníky, jsou vždy nadšeni mimořádnou koncentrací, neuvěřitelnou hloubkou a fantasticky bohatou chutí. Nejdůležitější však je, že i v mnohem skromnějších verzích vína z Merlotu velmi účinně okouzlují svými nepopiratelnými kvalitami. Je to jistě velmi univerzální hrozen, který lze použít k výrobě odrůdových i směsných vín. Do druhého z nich obvykle přináší jemnost a šťavnatou ovocnost. Merlot z jedné odrůdy je kulatý a pružný, s příjemnou svěží vůní připomínající zralé tmavé ovoce. V buketu dobrého mladého Merlotu, jako je Belchapel Merlot nebo La Palma Merlot, lze snadno najít třešňový džem nebo zralé červené ovoce a v komplexnějších vínech zrajících v sudech také tóny koření, tabáku a vanilky. Vína z této odrůdy obvykle nešokují vysokou kyselostí a třísloviny jsou obvykle tak jemné, že nevyžadují dlouhé zrání v sudech. Ve většině případů se spotřebovávají poměrně rychle a vyznačují se velkou univerzálností.

 

Jaké pokrmy podávat s víny z odrůdy Merlot

Mladší vína lze úspěšně kombinovat s uzeninami, salámy nebo paštikami, zatímco komplexnější, plnější vína zrající v sudech chutnají skvěle ke kachně, huse nebo pečenému divokému ptactvu. Díky své přívětivé kulatosti a ovocnosti se často dají pít samostatně a v případě nádherně komplexních, vícerozměrných vín se z nich stávají vynikající meditační vína, ideální pro dlouhé podzimní večery.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment

Verified by MonsterInsights