KTERÉ VÍNO SI VYBRAT KE GRILOVÁNÍ NEBO NA PIKNIK?

S obdobím léta je spojené oblíbené grilování, pikniky a posezení s přáteli. Také během výletů, společenských setkání nebo rodinných víkendů se rádi pochutnáme na jídlu venku a k tomu patří i láhev dobrého vína. Výběr vína je nutné podřídit nejen chuti našich hostů, ale také podávaným pokrmům.

Které víno vybrat ke grilování nebo do piknikového koše?

Mělo by to být něco nejuniverzálnějšího

Všichni máme rádi pikniky. Idylická atmosféra sladkého nicnedělání, svěžest vzduchu, který zázračně zvyšuje chuť k jídlu, společnost blízkých a výjimečné okolnostní dobrodružství jsou něco, co by nás mělo přimět připravit něco zvláštního k jídlu a pití právě pro takovou příležitost. Přirozeně si vezmeme jiný oběd na dvouhodinovou horskou túru a jiný v proutěném košíku na procházku mezi vinicemi nebo v sadech. Doporučuji vám však se neomezovat v přípravě pokrmů na piknik jenom na rajčata, okurky a natvrdo uvařené vejce. Pečená drůbež všeho druhu; paštiky, pasty, hummus a tapenády, marinovaná zelenina v olivovém oleji s bylinkami; rohlíky, tortilly nebo koláče – taková sada by neměla samozřejmě obejít bez vína. Mělo by to být něco nejuniverzálnějšího. Láhev suchého růžového vína Individo Cabernet Sauvignon/Merlot Rosé nebo lehké červené jako Collection 1508 Rulandské Modré nebo Terre Allegre Sangiovese se bude skvěle hodit. Pokud má být piknik výjimečný – láhev šumivého vína – cava a nejlépe šampaňské – budou vynikající volbou.

Které víno k salátům s bylinkami?

Aromatické víno stojí rozhodně za to

Není lepší místo na piknik než zahrada nebo terasa s voňavými sluncem zahřátými bylinkami. Ve Středomoří a dalších jižních zemích je spousta takových míst. Poznamenávám však, že také v Čechách – díky oteplování, ale také díky našim zahradnickým zájmům máme takové příležitosti: středomořská levandule, bazalka a rozmarýn, majoránka, máta a tymián. Není nic zábavnějšího než dodat do omáček nebo salátu bylinky, které si můžete vypěstovat sami. Příkladem zde by měli být Arméni, kteří během jednoho jídla dokáží sníst velkou hromadu bazalky, petrželky nebo koriandru. K takovému množství čerstvých bylin stojí za to servírovat nejlépe aromatické víno. Viognier nebo Pinot Grigio jsou pro to přirozenou volbou. Doporučujeme: Anselmann Grauburgunder ClassicAnselmann Riesling TrockenPinot Gris Prestige nebo Estate Viognier.

Která bílá vína si vybrat ke grilování?

Nejlepší je vybrat vína, která jsou výrazná a intenzivní

Stále častěji se na českých roštech místo klobásy a slaniny objevuje zelenina, sýr, drůbež, ryby a mořské plody. K takovému menu budeme častěji vybírat bílé odrůdy. Tato vína by však měla být zcela výrazná a intenzivní, aby mohla snadno prorazit vůni kouře, toastu nebo intenzivního koření, které používáme hojněji než v tradiční kuchyni. Nejuniverzálnějším vínem, které bychom mohli doporučit k zelenině a bílému grilovanému masu, je vyzrálé Chardonnay například z Kalifornie. Ke všemu bude fungovat skvěle. Doporučujeme vyzkoušet hlavně s opečenou bagetou, potřenou mírně roztaveným bylinko-česnekovým máslem. K této kombinací nepotřebujete nic jiného. Doporučujeme: Long Valley Ranch Chardonnay nebo William Wright Chardonnay.

Která červená vína byste si měli vybrat ke grilování?

Budeme hledat bohatá vína plná vůní zrající v dubových sudech

Tradičné, no také pohodlné se zárukou úspěchu, je grilované maso – ať už ve formě klobás nebo špízů nebo vhodně marinovaných masových steaků. Pokud na našem grilu dominují těžší pokrmy, mnohem tlustší a více propečené maso – pak bychom měli použít rozhodně silnější příklady. Budeme hledat červená vína zrající v dubových sudech – jejich vůně bude dobře kombinovat s kouřovými tóny v jídle. Je důležité, aby také měli velmi intenzivní třísloviny, protože ty se zase skvěle hodí k mastným a dobře kořeněným pokrmům. Na grilovanou večeři navrhuji vybrat vína, která nejsou příliš stará a příliš složitá. Nechte skvělé vína z Bordeaux nebo Piemontu pro jiné příležitosti a na své terase si vychutnejte bohatá vína plná vůní z údolí Barossa (Austrálie), Uruguaye nebo Francie. Doporučujeme: Cool Woods ShirazMilton Park ShirazJuan Carrau TannatJuan Carrau Tannat de ReservaRéserve de Marande Syrah Oaked nebo Réserve de Marande Cabernet Sauvignon Oaked.

Teplota, při které se víno podává, je důležitá.

Mějme tehdy po ruce nádobu se studenou vodou nebo ledem

Pamatujte, že během jezení venku okolní teploty obvykle překračují standardních 22 stupňů, které máme doma. Proto radeji pijeme chladnější nápoje – neměli by proto chybět růžová, bílá nebo mladší červená vína, která se v tomto případě také podávají chlazená o něco více než obvykle (cca 15 °C). Měli bychom také pamatovat na to, že při vysokých teplotách venku se víno mnohem rychleji zahřeje a ztratí své kouzlo. Mějme tehdy po ruce nádobu se studenou vodou nebo ledem.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment

Verified by MonsterInsights