JAKÉ VÍNO SE HODÍ K SUSHI?

Znalci sushi a sashimi asi jen těžko přijmou myšlenku, že by někdo mohl být tak mimořádně lehkovážný a vybrat si víno jen “k sushi”. Je to víceméně stejné, jako když se snažíte odpovědět na otázku, co pít “k sýrům”. Existují stovky, ne-li tisíce možností a vše závisí na tom, o jaký druh sushi (nebo sýra) se jedná.

Přesto je musíme vyzkoušet, protože největší radost, kterou můžeme z tohoto japonského pokrmu mít, je jeho rozmanitost, pestrost. Je nepravděpodobné, že bychom si ke každému z nich objednali novou sklenku vína, takže nám nezbývá nic jiného než shromáždit pokud možno všechny nejdůležitější společné znaky sushi a najít vína, která se k nim hodí.

Převážná většina sushi je bezpochyby pochoutkou mimořádně jemné chuti a velmi skromné vůně. Budeme tedy hledat podobně tlumená, jemná a nevtíravě ovocná vína – jinak by sice sushi mohlo dokonale pozvednout vůni například Sauvignonu, ale vzhledem k jeho vůni by pravděpodobně zcela zaniklo.

Sushi je kromě rýže především o čerstvých surovinách. Čerstvé syrové ryby, čerstvá zelenina – proto je třeba hledat čerstvost a svěžest i ve vínech. Samozřejmě, že šumivá vína, jako je šampanské nebo cava, budou ideální, ale měli bychom se také poohlédnout po vínech s vyšší kyselinkou.

Tolik k zobecnění – zbytek bude záležet na tom, zda si vybereme sushi z čerstvých syrových ryb, nebo spíše z mořských plodů či drůbeže pečené v tempuře, zda si sushi rozpustíme v sójové omáčce, nebo ji nepoužijeme vůbec. A nakonec, jaké množství wasabi plánujeme zkonzumovat a zda se zakousneme do sousta s nakládaným zázvorem.

Jedním z nejuniverzálnějších návrhů, pokud jde o snoubení vína se sushi, je bezpochyby Sauvignon Blanc – obvykle má hodně svěžesti a minerality, jeho paprikové tóny se dobře hodí k zeleninovým přísadám – ani malé množství wasa

Pokud používáte trochu více sójové omáčky, a máte tedy rádi sushi trochu slanější, můžete ho zkusit s víny s jemným zbytkovým cukrem – německý (nebo český!) Ryzlink z pozdního sběru nebo italské Pinot Grigio budou to pravé.

Poněkud riskantní nápad, který však stojí za zvážení, je kombinovat sushi s červeným vínem – důležité je, aby víno nebylo příliš těžké a tříslovité. Sommeliéři raději experimentují s Pinot Noir nebo Gamay (Beaujolais), ale tato možnost vyžaduje výběr vhodných přísad a pečlivý výběr druhů sushi. Podle mého názoru je mnohem bezpečnější zkusit sushi s jemným růžovým vínem, např. Pinot Grigio Rosé Casa Defrà.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment

Verified by MonsterInsights