Vína z oblasti Kalifornie

zjistit podrobnosti

Kalifornie je zdaleka nejdůležitějším státem na mapě vína USA, odkud pochází přibližně 80 procent celého vína v zemi. Převážná většina je vyráběna v rodinných továrnách.

Dvě z nejdůležitějších a nejlepších vinařských oblastí Kalifornie jsou Napa a Sonoma, které se nacházejí vedle sebe. Oba mají své slavné evropské protějšky; Napa je kalifornský Bordeaux a přímořská Sonoma hraje roli Burgundska. Ačkoli jsou Napa a Sonoma blízko sebe, produkují velmi odlišná vína.

Celý fenomén kalifornského vinařství je založen na specifičnosti místního podnebí, obecně teplejšího než evropské. Až na to, že tato rozsáhlá oblast, kromě toho, že pokrývá až pět klimatických pásem, je také silně zvlněná - v Kalifornii se nachází jak nejvyšší vrchol Spojených států - hora Whitney s výškou 4 418 metrů nad mořem, tak nejnižší bod v zemi, kterým je údolí Smrti se nachází 86 metrů pod hladinou moře Díky tomu jsou některé oblasti stejně chladné jako severní Burgundsko a Champagne, zatímco jiné jsou teplé, například jižní údolí Rhone, Itálie, Španělsko a Portugalsko. Nejvyšší vinice (téměř 1 500 metrů nad mořem) se nacházejí na jihu, poblíž San Diega.

Přečtěte si více

Nejdůležitější odrůdy

Kalifornie je také oblastí velkého kontrastu, pokud jde o kvalitu vyráběných vín; na jedné straně je zde stále dominantní masová výroba a, kde často fungují rodinné vinařské koncerny, na druhé straně existují také vína, která se řadí mezi nejlepší na světě. Kalifornie se nachází na západním pobřeží Spojených států a místní vinice, které se rozkládají na ploše více než 200 000 hektarů (ve skutečnosti téměř dvakrát tolik, ale značná část hroznů se používá jako rozinky) se táhnou téměř 1200 kilometrů od severu k jihu. podél středního a jižního tichomořského pobřeží. Více než polovinu produkce tvoří červená vína a mezi tmavými odrůdami zde hraje hlavní roli Zinfandel doprovázený Cabernet Sauvignonem a Merlotem. Pěstuje se také Grenache, Barbera, Pinot Noir, Syrah a Sangiovese. Chardonnay je dominantní bílá odrůda; další bílé odrůdy jsou francouzský Colombard, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Muškát alexandrijský , Ryzlink, Gewürztraminer (Tramín červený), Semillon a Viognier. Vinná réva se vyskytuje ve 46 z 58 krajů a víno je jedním z nejdůležitějších zemědělských produktů státu - vinařský průmysl zaměstnává více než 112 000 lidí a dalších 40–50 000 sezónně během sklizně. Kromě příjmů z vína kolem 60 miliard dolarů ročně vinařství každoročně přiláká téměř 15 milionů turistů a profesionálů.

Různorodý výběr

Místní klimatické podmínky umožňují vinařům získávat všechny druhy vín, od suchých Ryzlinků a šumivých vín, která nejsou o mnoho nižší než šampaňská, přes červená vína, jejichž vzory lze najít v Bordeaux, Burgundsku nebo Toskánsku, až po vína obohacená o sherry, portská a dokonce ... botritizované a ledové vína.

Ale Kalifornie je v první řadě zemí velkých experimentů, bez typických evropských omezení ohledně výběru pěstovaných odrůd, kde se pěstují, nebo svobody v oblasti pěstování vinné révy, její zavlažování, metod vinifikace a stárnutí vína. Díky této svobodě se preference různých odrůd hroznů z roku na rok rychle mění. Objevuje se mnoho italských (například vzácná odrůda Lagrein) a španělských kmenů, které zde dříve byly téměř neznámé. Pinot Noir zaznamenal největší nárůst kultivační plochy. Velká revoluce v kalifornském vinařství začala - stejně jako v celých Spojených státech - v 70. letech, vlnou popularity amerického vína a způsobem jeho konzumace. Dnes se 60 procent kalifornského vína konzumuje v USA a stále rostou nová vinařství.

Zinfandel je nejoblíbenější kalifornská odrůda, která je ozdobou celé země. Je to z velké části proto, že z něj lze vyrobit víno téměř jakéhokoliv druhu. To však nic nemění na skutečnosti, že králem červených vín je Cabernet Sauvignon, jehož pěstitelská plocha se od 70. let zdvojnásobila a stále roste. Cabernety zde dokonale zrají a produkují silná tříslovinová vína, která jsou vhodná jak pro rychlou spotřebu, tak pro dlouhé zrání. Tato odrůda se také používá k výrobě míchaných vín. Chardonnay hraje podobnou roli mezi bílými odrůdami. Vína z tohoto hroznu se vyrábějí několika způsoby, přičemž hlavním rozdílem je použití nebo nepoužívání dubového sudu během vinifikace. Celosvětovou slávu a slávu kalifornského bílého vinařství však rozhodně přinesl tento první, sudový způsob výroby.

Specifické předpisy

Kalifornie se neoficiálně dělí na pět hlavních vinařských oblastí: Jižní pobřeží (oblast San Diega), Střední pobřeží (Santa Barbara až Alameda), Střední údolí (Kern až Yuba), Sierra Foothills (na úpatí Skalistých hor) a Severní pobřeží (v který zahrnuje údolí Napa a údolí Sonoma).

V Kalifornii (a obecně ve Spojených státech) neexistují žádné vinařské úřady. Od roku 1978 bylo na žádost vinařů jmenováno něco jako „Apelace“. Tyto oblasti jsou známé jako American Viticultural Areas, zkráceně AVA, ale dokumenty zaznamenávají pouze jejich hranice - to, co se děje uvnitř, postrádá jakýkoli administrativní dohled. Na etiketách se obvykle neobjevuje zkratka „AVA“ ani celý název oblasti, ze které byl hrozn vyroben, s výjimkou několika nejznámějších a nejrenomovanějších, jako je Napa Valley nebo Sonoma Valley, Stags Leap nebo Carneros. Stanovuje pouze to, že nejméně 85 procent hroznů použitých k výrobě konkrétního vína musí pocházet z deklarované AVA. Pokud je deklarována konkrétní odrůda, musí být z ní vyrobeno 85 procent vína, pokud je víno určeno na vývoz.

V Kalifornii vinařské úřady, které přísně kontrolují činnost vinařů a výrobu vín, byli nahrazeny různými ekologickými organizacemi, které mohou vinařstvím zkomplikovat život. Výsledkem však je, že kalifornská vína jsou často označována za ekologicky nejčistší na světě...

 

Vína z oblasti Kalifornie v nabídce:

    pixel