Vína ze Spojených štátu amerických

zjistit podrobnosti

USA jsou jedním z nejdůležitějších producentů vína na světě a v současné době se umisťují na čtvrtém místě hned za velkou trojkou - Itálií, Francií a Španělskem. Většina amerického vína, přes 80 procent, se vyrábí v Kalifornii.Je však třeba mít na paměti, že víno se v současné době vyrábí v každém z 50 států této země. Nejvýznamnější oblasti pro víno kromě Kalifornie jsou také Washington, Oregon a New York.

Historie

Americký kontinent je domovem vinné révy Vitis labrusca, Vitis riparia, Vitis rotundifolia a Vitis vulpina; evropští osadníci se na americké půdě pokoušeli vyrobit víno z těchto odrůd. Předpokládá se, že první vytvořený na území dnešních Spojených států byl vyroben francouzskými hugenoty na počátku druhé poloviny 16. století z hroznů scuppermong (Vitis rotundifolia) na Floridě. V počátečním období se státy jako Virginie nebo obě Caroliny zaměřovaly na výrobu kvalitního vína.

 

Přečtěte si více

Rychle však došlo, že je nemožné získat víno z místních vinic, původem z jihu, které by bylo podobné tomu, které si pamatovali ze starého kontinentu. Rychle tedy přešli na pěstování ušlechtilých vinných rév, jejichž sazenice byly dovezeny z Evropy. Vinice byly založeny hlavně ve státě Virginie, kde na počátku 17. století bylo mnoho francouzských osadníků obeznámených s vinařstvím. Bohužel tamní vinice rychle zpustošily místní škůdci a nemoci. Ještě dříve v koloniální éře prosperovala výroba vína také prostřednictvím misijních aktivit v severní Kalifornii a na kalifornském poloostrově, který nyní patří do Mexika, a ve státě Nové Mexiko. Dodnes jsou tyto státy nejdůležitějšími vinařskými centry severoamerického kontinentu. Kalifornie má pro vinařství Spojených států a jejich jižního souseda Mexika zvláštní význam. Právě tam se v obou zemích vyrábí nejdůležitější, skutečně ikonická vína kontinentu.

Více než 90 % amerických vín se vyrábí na západním pobřeží, tj. ve státech Kalifornie, Washingtonu a Oregonu.

Oregon, přiléhající ke Kalifornii ze severu, má mnohem chladnější klima, což vytváří perfektní podmínky pro pěstování chladněji milujících odrůd, jako je například Pinot noir (Rulandské modré). Nejdůležitější vinařská oblast státu - údolí Willamette - je proslulá svými jemnými víny Pinot Noir. Což není nijak překvapivé, vzhledem k tomu, že se nachází na stejné zeměpisné šířce jako Burgundsko ... Kromě pinoty se zde úspěšně pěstuje i Riesling, Chardonnay a Gamay.

Další důležitou oblastí vinařství a výroby vína ve Spojených státech je východní stát New York, kde v 17. století založili první vinice v údolí řeky Hudson Holanďané. V té době se zde vyráběla jednoduchá stolní vína méně ušlechtilých odrůd, která později, během prohibice, zaznamenala významnou kariéru jako „košer“ a „mešní“ vína.

Místní vinice se táhnou od Long Islandu k Niagarským vodopádům a jezeru Erie, které se nacházejí na hranici s Kanadou. Většina z nich vyrábí hlavně velké množství šťávy a průměrná vína z odrůdy Vitis Labrusca. Stát New York s výměrou vinic přes 100 000 hektarů je po Kalifornii a Washingtonu na třetím místě mezi vinařskými oblastmi Spojených států. Je pravda, že pouze malé procento z celkové produkce tvoří pozoruhodná vína z ušlechtilých odrůd. Objevily se zde relativně nedávno, po druhé světové válce. Konstantin Frank, skromný emigrant z východní Evropy, významně přispěl k rozvoji místního kvalitního vinařství, který na základě svých evropských zkušeností začal překonávat místní pěstitele, že v místním podnebí se může pěstovat také ušlechtilá Vitis Vinifera a vytvářet z něj vysoce kvalitní vína.

Ve státě New York jsou dvě nejdůležitější vinařské oblasti Finger Lakes a North Fork. Název Finger Lakes je pojmenován podle pěti úzkých, dlouhých a velmi hlubokých jezer, která lemují mapu jako prsty jedné ruky. Tato jezera dala nejen název označení a z zatraktivnila krajinu, ale také to, co je při pěstování révy nejdůležitější, tj. specifické podnebí. Voda ohřátá během teplého slunečného léta později vydává své teplo a prodlužuje zde podzim o několik týdnů ve srovnání s jinými oblastmi. Toto specifické mikroklima umožňuje pěstovat stále širší škálu kvalitních odrůd.

Odrůda, která je zde úspěšná již více než několik let a produkuje lepší a zajímavější vína, je Ryzlink rýnský, který je dnes přítomen prakticky na každé vinici. Na různých stanovištích se z něj získává široké spektrum vín: od klasických naftovo-trávnatých příkladů, přes alsaská vína a vína vyzrálá v sudech až po šumivá, sladká a ledová vína.

 

Vína z americké vinice v nabídce:

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel