Vína ze Spojených států amerických

zjistit podrobnosti

USA jsou jedním z nejdůležitějších producentů vína na světě a v současné době se umisťují na čtvrtém místě hned za velkou trojkou - Itálií, Francií a Španělskem. Většina amerického vína, přes 80 procent, se vyrábí v Kalifornii.Je však třeba mít na paměti, že víno se v současné době vyrábí v každém z 50 států této země. Nejvýznamnější oblasti pro víno kromě Kalifornie jsou také Washington, Oregon a New York.

Historie

Americký kontinent je domovem vinné révy Vitis labrusca, Vitis riparia, Vitis rotundifolia a Vitis vulpina; evropští osadníci se na americké půdě pokoušeli vyrobit víno z těchto odrůd. Předpokládá se, že první vytvořený na území dnešních Spojených států byl vyroben francouzskými hugenoty na počátku druhé poloviny 16. století z hroznů scuppermong (Vitis rotundifolia) na Floridě. V počátečním období se státy jako Virginie nebo obě Caroliny zaměřovaly na výrobu kvalitního vína.

Přečtěte si více

Rychle však došlo, že je nemožné získat víno z místních vinic, původem z jihu, které by bylo podobné tomu, které si pamatovali ze starého kontinentu. Rychle tedy přešli na pěstování ušlechtilých vinných rév, jejichž sazenice byly dovezeny z Evropy. Vinice byly založeny hlavně ve státě Virginie, kde na počátku 17. století bylo mnoho francouzských osadníků obeznámených s vinařstvím. Bohužel tamní vinice rychle zpustošily místní škůdci a nemoci. Ještě dříve v koloniální éře prosperovala výroba vína také prostřednictvím misijních aktivit v severní Kalifornii a na kalifornském poloostrově, který nyní patří do Mexika, a ve státě Nové Mexiko. Dodnes jsou tyto státy nejdůležitějšími vinařskými centry severoamerického kontinentu. Kalifornie má pro vinařství Spojených států a jejich jižního souseda Mexika zvláštní význam. Právě tam se v obou zemích vyrábí nejdůležitější, skutečně ikonická vína kontinentu.

Více než 90 % amerických vín se vyrábí na západním pobřeží, tj. ve státech Kalifornie, Washingtonu a Oregonu.

Oregon, přiléhající ke Kalifornii ze severu, má mnohem chladnější klima, což vytváří perfektní podmínky pro pěstování chladněji milujících odrůd, jako je například Pinot noir (Rulandské modré). Nejdůležitější vinařská oblast státu - údolí Willamette - je proslulá svými jemnými víny Pinot Noir. Což není nijak překvapivé, vzhledem k tomu, že se nachází na stejné zeměpisné šířce jako Burgundsko ... Kromě pinoty se zde úspěšně pěstuje i Riesling, Chardonnay a Gamay.

Další důležitou oblastí vinařství a výroby vína ve Spojených státech je východní stát New York, kde v 17. století založili první vinice v údolí řeky Hudson Holanďané. V té době se zde vyráběla jednoduchá stolní vína méně ušlechtilých odrůd, která později, během prohibice, zaznamenala významnou kariéru jako „košer“ a „mešní“ vína.

Místní vinice se táhnou od Long Islandu k Niagarským vodopádům a jezeru Erie, které se nacházejí na hranici s Kanadou. Většina z nich vyrábí hlavně velké množství šťávy a průměrná vína z odrůdy Vitis Labrusca. Stát New York s výměrou vinic přes 100 000 hektarů je po Kalifornii a Washingtonu na třetím místě mezi vinařskými oblastmi Spojených států. Je pravda, že pouze malé procento z celkové produkce tvoří pozoruhodná vína z ušlechtilých odrůd. Objevily se zde relativně nedávno, po druhé světové válce. Konstantin Frank, skromný emigrant z východní Evropy, významně přispěl k rozvoji místního kvalitního vinařství, který na základě svých evropských zkušeností začal překonávat místní pěstitele, že v místním podnebí se může pěstovat také ušlechtilá Vitis Vinifera a vytvářet z něj vysoce kvalitní vína.

Ve státě New York jsou dvě nejdůležitější vinařské oblasti Finger Lakes a North Fork. Název Finger Lakes je pojmenován podle pěti úzkých, dlouhých a velmi hlubokých jezer, která lemují mapu jako prsty jedné ruky. Tato jezera dala nejen název označení a z zatraktivnila krajinu, ale také to, co je při pěstování révy nejdůležitější, tj. specifické podnebí. Voda ohřátá během teplého slunečného léta později vydává své teplo a prodlužuje zde podzim o několik týdnů ve srovnání s jinými oblastmi. Toto specifické mikroklima umožňuje pěstovat stále širší škálu kvalitních odrůd.

Odrůda, která je zde úspěšná již více než několik let a produkuje lepší a zajímavější vína, je Ryzlink rýnský, který je dnes přítomen prakticky na každé vinici. Na různých stanovištích se z něj získává široké spektrum vín: od klasických naftovo-trávnatých příkladů, přes alsaská vína a vína vyzrálá v sudech až po šumivá, sladká a ledová vína.

Vína z americké vinice v nabídce:

    pixel