Vína z oblasti Kastilie-La Mancha

zjistit podrobnosti

 

Téměř polovina veškeré produkce vína ve Španělsku pochází z Kastilie La Mancha (48 %). Rozsáhlá oblast v centrální části náhorní plošiny Meseta Central. Podnebí je zde velmi suché s extrémními teplotními změnami (které v létě často dosahují 40 °C a v zimě i pod -20 °C) a velmi nízkými srážkami (kolem 300 mm).

Po staletí se v regionu vyráběla (a stále vyrábějí) nejrůznější jednoduchá stolní vína, která se většinou konzumovala na místě nebo se dodávala do jiných částí Španělska či Evropy. V současné době zaujímá velkou část úrody odrůda Airén, z níž se vyrábějí neutrální bílá vína nebo destiláty. Významný objem produkce tvoří také rozinky nebo ovoce určené pro zavařování nebo koncentráty.

Rozšiřuje se také pěstování odrůdy Tempranillo, která je zde známá jako Cencibel, a dalších mezinárodních odrůd, jako je Cabernet Sauvignon, Merlot, SyrahChardonnay a Sauvignon Blanc. V La Mancha se také vyrábějí velmi kvalitní vína označovaná jako Vinos de Pago. Označuje víno vyrobené z hroznů z jednotlivých parcel (tj. poago) , jako je cru ve Francii. Kastilie La Mancha má největší počet takových pago v celém Španělsku. Dnes má region pověst nejperspektivnější vinařské oblasti ve Španělsku. Velké investice začínají pomalu přinášet ovoce.

 

Vína z oblasti Kastilie La Mancha v nabídce:

    pixel