Vína ze Španělska

zjistit podrobnosti

Španělsko je jedním z nejdůležitějších producentů vína na světě, obvykle na třetím místě v celkovém hodnocení, které je stále hodnoceno medailí. Pokud jde o množství vyrobeného vína, je na druhém místě absolutních vůdců - Itálii a Francii, které si čas od času vyměňují nejvyšší místo na stupních vítězů. Přestože Španělsko nevyrábí nejvíce vína na světě, má největší výměru vinné révy.

Španělsko, které pokrývá téměř celý Pyrenejský poloostrov, je zemí, kde se v každém rohu pěstuje vinná réva, od severních zelených oblastí severních hranic, přes horké letní oblasti střední Mesety až po spálené země Andalusie na jihu. Přestože vína z některých oblastí, jako jsou například Kantábrie nebo Asturie, málokdo je zná, no musíte je vyzkoušet, jsou pravděpodobně vytvořené v nejslavnějším označení DOCa Rioja, která se většinou nachází v nejmenších ze všech 17 autonomních komunít, do kterých je Španělsko rozděleno - La Rioja - jsou dostupné všude, dokonce i v nejvzdálenějším koutě země, a pravděpodobně je zná každý.

 

Přečtěte si více

Nejrozšířenější odrůdy ve Španělsku

Červené odrůdy

Číslo jedna je zde odrůda tempranillo. Pěstuje se v oblastech šířících se od severu do středu země. Tato odrůda má různá jména - tinto fino, tinta del país, tinta de toro, cencibel nebo ull de llebre v závislosti na regionu. Tempranillo potřebuje teplo, aby víno získalo všechny příchutě a vůně, ale příliš vysoká teplota během vegetačního období způsobuje nedostatek kyselosti, takže nejlépe se mu daří v oblastech, kde je teplota ovlivněna mořem nebo vysoko položenými pozemky. Během kvašení se často používá macerace uhlíkem, což umožňuje výrobu čerstvých, ovocných vín s jahodovými tóny (jovenový typ).

Tempranillo také často vytváří kupáže s odrůdami jako garnacha, graciano, cariñena a cabernet sauvignon.

Velmi oblíbenou červenou odrůdou Španělska je garnacha tinta (francouzská grenache). Tato odrůda se používá hlavně pro vína rosado. Za zmínku stojí také monastrell (francouzsky: mourvèdre) se silnými plody odolnými vůči suchu a teplu. K dozrávání plodů je nutné sluneční světlo a teplo, proto na jihovýchodě vyniká a produkuje velmi tmavá, silná, tříslovinová, ale málo kyselá vína. Graciano je také populární mezi černými odrůdami. Pěstuje se hlavně v Rioja, kde se používá k míchání mnoha nejlepších vín. Cariñena (francouzský carignan), se také nazývá Rioja mazuelo. Odrůda dává vína s vysokou kyselostí se silnými tříslovinami a tmavou barvou.Jsou vynikající v kupáží v malých množstvích s tempranillo. Na druhou stranu, v Prioratu je odrůda oblíbená jako součást kupáže s potašem.

Bílé odrůdy

Verdejo se kvůli své vysoké náchylnosti k oxidaci používá k výrobě vín ve stylu sherry. Stolní vína této odrůdy jsou lehká, vysoce kyselá, s vůní melounu, broskví, trochu podobná sauvignon blanc, se kterou se také často mísí.

Albariño se pěstuje hlavně na severozápadě země. Má silnou kůru, díky níž je docela odolný vůči houbovým chorobám vyskytujícím se ve vlhkém přímořském podnebí. Albariño má vysokou kyselost. Vyrábí se z něj svěží vína s citrusovými příchutěmi a vůněmi.

Airén je nejrozšířenější odrůda ve Španělsku. Roste nejvíce v centrální oblasti La Mancha, protože je to jedna z mála odrůd, která si poradí s extrémním teplem a suchem v Centrální Mesetě . Dá se z něj vyrobit přijatelné suché bílé víno, ale většina sklizně se používá k výrobě Brandy de Jerez.

Parellada, xarel-lo a macabeo jsou nerozlučné tři odrůdy, které se používají k výrobě šumivého vína cava v Katalánsku. Je to také místo, kde se pěstuje většina těchto vín. Macabeo, známé v oblasti Rioja viura, se používá k výrobě tichých vín s jemnými bylinnými a kořenými vůněmi

 

Vína ze Španělska v nabídce:

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel