Španělsko

zjistit podrobnosti

Téměř celý Iberský poloostrov je jedna vinařská zlatá žíla. Obě země, které se tu již po staletí nacházejí, jsou neoddělitelně spojeny s pěstováním vinné révy a výrobou vína. Španělsko má největší plochy vinic na světě a je jedním ze tří největších producentů vína (společně s Francií a Itálií). Díky výrazným klimatickým rozdílům mezi jednotlivými vinařskými oblastmi tu vznikají značně rozmanitá vína. Převážnou většinu tvoří vynikající červená suchá vína z obzvláště oceňované odrůdy Tempranillo, která často zrají v sudech z amerického dubu.

Nejlepší červená vína pochází z apelací Ribera del Duero, Rioja, Priorat a Toro. Přestože ve Španělsku dominují červená vína, nechybí tu i vynikající vína bílá. Nejlepší reputaci má zaslouženě galicijské Albariño (Rías Baixas). Hned za ním se umisťují kastilská svěží vína z odrůdy Verdejo (Rueda). V Katalánsku se vyrábí nejznámější, hned po šampaňském, šumivá vína na světě – cavy. K jejich výrobě se používají původní regionální odrůdy Parellada, Xarel.lo a Macabeo.

Španělsko je známé mimo jiné vynikajícím alkoholizovaným vínem sherry, které se vyrábí ve slunečné Andalusii. Ta si oblíbili zejména Britové. Nemohou také chybět sladká vína z okolí Málagy, která se dříve těšila velké oblibě. Tak široká nabídka vynikajících vín potěší i ty nejnáročnější milovníky vína.

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel