Vína z oblasti Thermenregion (Dolního Rakouska)

zjistit podrobnosti

Thermenregion je nejjižnějším okresem největší rakouské vinařské oblasti (28 145 hektarů) Dolní Rakousy (Dolní Rakousko). Dalšími okresy této oblasti jsou: Carnuntum, Kamptal, Kremstal, Traisental, Wachau, Wagram a Weinviertel. Thermenregion se vyznačuje velkou rozmanitostí a téměř městským životním stylem, což je dáno blízkostí rakouského hlavního města Vídně.

Vinařská oblast Thermenregion se rozkládá na ploše 2 181 hektarů a sousedí s biosférickou rezervací Wienerwald. Podnebí je zde teplejší než v nejznámějších dolnorakouských okresech, jako je Wachau nebo Kamptal. Kopce na západě chrání oblast před studenými alpskými větry, zatímco blízkost Panonské nížiny znamená, že vinice ovívají teplé větry. Půda v Thermenregionu je propustná, půdy jsou většinou kamenité, méně často štěrkovité, hlinité a písčité.

Přečtěte si více

Sever - jih

Zjednodušeně řečeno se Thermenregion dělí na dvě části - severní, kde se na svazích kolem Gumpoldskirchenu a Traiskirchenu již dlouho pěstují pouze dvě bílé, prakticky endemické odrůdy - Rotgipfler (Červenošpičák) a Spätrot (Zierfandler), které jsou ve zbytku Rakouska neznámé. Názvy těchto odrůd neznali ani zákazníci, kteří pravidelně konzumovali víno z nich vyrobené, protože nebyly uvedeny na etiketách. Tradičně se z nich vyrábělo jednoodrůdové víno - Gumpoldskirchner -, které bylo charakteristickým znakem celého Thermenregionu. Vlastně je těžké si představit, že ještě nedávno to bylo prakticky jediné rakouské víno s mezinárodním rozměrem. Do druhé světové války se dalo bez problémů koupit ve Lvově nebo Krakově, ale i v Budapešti nebo Sarajevu. Všude se ním těšili. Jeho kvality byly nepopiratelné; bylo vždy mladé, ale ne ostré - spojení obou odrůd používaných k výrobě s Tramínem způsobilo, že již měsíc nebo dva po sklizni bylo výrazně, ale ne vtíravě aromatické. Obsahovalo hodně extraktu a téměř vždy i trochu cukru, takže v ústech bylo příjemně kulaté, ale nikdy ne mdlé - tuto vlastnost vylučovala jemná, ale zřetelná kyselinka. Jedním slovem, celek byl velmi příjemný a přístupný.

Hlavní tajemství nezpochybnitelného úspěchu gumpoldskirchneru však nejspíš spočíva v tom, že se mistrovsky snoubí s široce pojatou rakousko-maďarskou kuchyní. Skvěle se hodí k předkrmům a dokonce i k polévkám, výborně se hodí k pikantním pokrmům, jako je guláš, ale i k jemnějším jídlům, jako je vařené hovězí se zeleninou. Také k teplým i studeným dezertům. Je ideální pro piknik ve Wienerwaldu. Jedním slovem, je těžké najít univerzálnější víno!

Pozornost vinařů, zejména v oblasti Gumpoldskirchen, se stále soustřeďuje na odrůdy, z nichž bylo vyrobeno stěžejní víno Thermenregion. Jenže dnes se názvy obou odrůd - Zierfandler (nebo spätrot) a Rotgipfler (Červenošpičák) - obvykle hrdě objevují na etiketách vín. Při setkání s nimi stojí za to mít na paměti dlouhou historii gumpoldskirchneru a vyzkoušet jeho moderní vydání. V současné době se Zierfandler a Červenošpičák úspěšně zpracovávají také na odrůdová vína.

V jižní, rovinaté části Thermenregionu převládají tmavé odrůdy jako Sankt Laurent (Svatovavřinecké) a Pinot Noir (Rulandské modré), ke kterým se časem přidal Zweigelt (Zweigeltrebe). Další pěstovanou odrůdou je Blauer Portugieser (Frankovka modrá) a z mezinárodních odrůd Merlot a Cabernet Sauvignon.

Centry produkce červených vín jsou Bad Vöslau, Sooss, Tattendorf a Teesdorf, zatímco klasické oblasti pěstování a vinifikace bílých odrůd jsou spojeny s okolím Perchtoldsdorfu, Gumpoldskirchenu, Pfaffstätten, Badenu, Guntramsdorfu a Traiskirchenu.

Pod drobnohledem cisterciáků

Vinná réva se v Thermenregionu pěstuje již více než 2000 let. Pěstování vína začalo v době, kdy byli v Carnuntum a Vindoboně umístěni římští legionáři, kteří s sebou přinesli tradice a postupy výroby vína. Skutečný rozkvět místních vinic a výroby vína však nastal až ve středověku díky činnosti cisterciáckých mnichů. Jak v organizaci vinic, tak v charakteru jednotlivých vesnic je patrný velmi zřetelný burgundský vliv, což není nijak zvlášť překvapivé vzhledem k tomu, že mateřský klášter cisterciáků v Cîteaux se nachází v Burgundsku. Cisterciáčtí odborníci si okamžitě všimli a ocenili specifičnost zdejšího prostředí, kde se vinice těší výhodám panonského klimatu, které je v létě horké a na podzim suché, a také 1800 hodin slunečního svitu ročně. Neustálá cirkulace vzduchu usnadňuje rychlé osušení hroznů od ranní rosy nebo deště.

 

Vína z rakouských vinic v nabídce:

    pixel