Německo

zjistit podrobnosti

Němci jsou mistry ve výrobě bílých vín, zejména ryzlinku, i když v posledních letech se prosazují další odrůdy a kupodivu i červené. Jednou z nejdůležitějších je pinot noir, který se tu nazývá spätburgunder.

Většina oblastí, které se vinařství věnují ve velkém měřítku, se nachází v nejchladnější zóně (s výjimkou Baden). Vyrábí se zde především bílá vína, i když v posledních letech již ne ve výrazně větším objemu než červená. Chladné kontinentální podnebí způsobuje problémy typické pro takové prostředí, zejména rozdíly v kvalitě ročníků.

Poloha vinic tu hraje obrovskou roli. Pokud je příznivá, poskytuje výrazně kvalitnější vína. Upřednostňovány jsou pozemky na slunných, strmých svazích, které keřům poskytují maximální možné teplo a světlo. Mnoho vinic se nachází na úbočích údolí řek Rýna, Mohanu a Mosely. Voda odráží světlo, takže keřům poskytuje více svitu a její neustálý pohyb je chrání před jarními mrazy. Bohužel je obtížné práci na strmých svazích mechanizovat. Vše je třeba dělat ručně, což zvyšuje náklady. Nejteplejší je jižní část země, Baden a Falc.

Chladné podnebí má ovšem i své výhody. Dlouhé a pomalé zrání hroznů znamená, že německý ryzlink může dosáhnout potřebné hladiny cukru při zachování vysoké kyselosti. Pokud to povětrnostní podmínky dovolí, vyrábí se z nich i sladká botrytická vína, vína z pozdního sběru a ledová.

Německá vína z bílých odrůd

Nejoblíbenější odrůdou v Německu je ryzlink. Ovoce této odrůdy jasně odráží povahu stanoviště, takže vína se mohou velmi lišit. Vůně sahá od jemné květinové až po ovocno- broskvovou příchuť. Stupnice je široká, od kyselých až po šťavnatě sladké.Němci vyvinuli systém pro určování kvality a charakteru vína. Suchá vína jsou často označována jako Qualitätswein. Vína s označením Prädikatwein se klasifikují podle obsahu cukru v moštu. Na jednom konci stupnice máme tzv kabinet  od suchých po polosladká a na druhé straně pouze sladká vína, např. ledová nebo vína botrytická. Symbol GG, tj. takzvaný Grosses Gewächs, se objevuje na etiketách vín vyrobených z ovoce z nejlepších pozemků vinic spojených s národní organizací VDP.

Kromě rizlingu je oblíbenou odrůdou Sylvaner - třetí největší bílá odrůda. Nejběžněji se vyskytuje v oblasti Franken a Rheinhessen. Vyrábí se z něj suchá a sladká vína. Sylvaner má menší kyselost a málokdy je tak ovocná, jako je u ryzlinku. Z dalších odrůd bílého hroznu v Německu se vyrábí vína grauburgunder (pinot giris nebo rulandské šedé), weissburgunder (pinot blanc nebo rulandské bílé), gewurztraminer (tramín červený) a chardonnay.

 

Německá vína červených odrůd

Spätburgunder (pinot noir nebo rulandské modré) je třetí nejvíce pěstovaná odrůda v Německu. Dobře si vede na teplejších pozemcích, zejména ve Falcku a Bádensku. Dornfelder je také široce kultivovaný, charakterizovaný víny velmi tmavé barvy.

Vinařské oblasti Německa

Mezi nejvýznamnější německé vinařské oblasti patří údolí Moseli, Nahe, Rheingau, Franken, Rheinhessen, Falc a Baden.

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel