Vína z Moldávie

zjistit podrobnosti

 

Moldavsko je jedna z mála vinařských zemí, která může produkovat vína téměř všech typů a všechna velmi kvalitní. Přestože získala nezávislost v roce 1991, je mezi většími světovými producenty vína pravděpodobně nejméně známá. Má dostatečný potenciál, aby se proslavila dobrými víny, ale dosud stáli v cestě politické a ekonomické turbulence. Moldavsko má stejný počet vinic jako Německo nebo Jižní Afrika a téměř třikrát více než Rakousko. Vývoz moldavského vína přesahuje 30 litrů na obyvatele, což je více než kdekoli jinde na světě.

V masovějším měřítku se moldavská výroba vína začala rozvíjet po té, co Rusko toto území obsadilo v roce 1812 a Moldavsko se na dlouhou dobu stalo ruskou provincií. Moldávie bylo dlouho tradičním dodavatelem vína pro carský dvůr. Tehdy na vinicích dominovaly odrůdy místní a z okolních regionů, jako je Fetească Neagră nebo Rară Neagră. Stojí ale za zmínku, že Moldavsko bylo jednou z prvních zemí v této části Evropy, kde se začaly vysazovat mezinárodní odrůdy - Pinot Blanc, Pinot Noir, Aligoté, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Gamay nebo Muscat Blanc. Autochtoní odrůdy pak byly poněkud pozapomenutý a opomíjeny.

Přečtěte si více

Dnes se tento trend pomalu mění a není těžké určit, kdy tato změna začala. Ještě před několika lety bylo více než 80 % celkové produkce moldavských vinařů exportováno na velký a zároveň ne příliš náročný ruský trh. Tyto zlaté časy ale skončily v březnu 2006, kdy v rámci politických restrikcí Rusko zakázalo dovoz vína z Moldavska a Gruzie. Moldavané tak najednou přišli o jediného velkého odběratele svého nejdůležitějšího exportního produktu a zůstalo jim 200 milionů neprodaných lahví! Přitom také rychle zjistili, že většina jejich vín není konkurenceschopná na jiných trzích. Začala tak pomalá přeměna moldavského vinařství, která přináší stále lepší a lepší výsledky. Jedním z nich je i návrat k místním odrůdám, přestože stále představují malé procento z celkové produkce.

Podnebí

Největším přírodním bohatstvím Moldavska je jeho podnebí a půda. Země má jedny z nejlepších půd v Evropě. Úrodné černé zeminy zabírají až 80% rozlohy země (2 miliony ha) a nacházejí se v nadmořské výšce 250 m.

Země je na stejné zeměpisné šířce jako Burgundsko. Podnebí je kontinentální, na jihu suché (srážky 400 mm) s mírnými zimami a dlouhými horkými léty a teplým podzimem. Sever je vlhčí, s dešťovými srážkami celkem 560 mm. V zimě dochází ke krátkodobým vlnám mrazov spojených s přemísťováním kontinentálních vzduchových hmot z Ruska a Kazachstánu. Většina révy se pěstuje na jihu a ve středu země kolem hlavního města Kišiněva.

Regiony a odrůdy

Moldavské vinařství je rozděleno do 4 oblastí: Codru, centrální region kolem Kišiněva, Ştefan Vodă na jihozápadě, Valul lui Traian na jihu a Balti na severozápadě. Asi 2/3 plodin jsou mezinárodní odrůdy a místní - asi 10%. Vinice zde dominují jsou Caberent Sauvignon a Merlot. Používají se k výrobě jak odrůdových, tak i míchaných vín. Odrůdy Fetească Alba a Fetească Regala, známé také v Rumunsku, je těžké porazit. Vína vyrobená z Fetească Regală a Rara Neagră jsou velmi vzácná.

Vína z Moldávie v nabídce:

    pixel