Vína z Moldávie

zjistit podrobnosti

 

Moldavsko je jedna z mála vinařských zemí, která může produkovat vína téměř všech typů a všechna velmi kvalitní. Přestože získala nezávislost v roce 1991, je mezi většími světovými producenty vína pravděpodobně nejméně známá. Má dostatečný potenciál, aby se proslavila dobrými víny, ale dosud stáli v cestě politické a ekonomické turbulence. Moldavsko má stejný počet vinic jako Německo nebo Jižní Afrika a téměř třikrát více než Rakousko. Vývoz vína přesahuje 30 litrů na obyvatele, což je více než kdekoli jinde na světě.

V masovějším měřítku se výroba vína začala rozvíjet po té, co Rusko toto území obsadilo v roce 1812 a Moldavsko se na dlouhou dobu stalo ruskou provincií. Moldavsko bylo dlouho tradičním dodavatelem vína pro carský dvůr. Tehdy na vinicích dominovaly odrůdy místní a z okolních regionů, jako je Fetească Neagră nebo Rară Neagră. Stojí ale za zmínku, že Moldavsko bylo jednou z prvních zemí v této části Evropy, kde se začaly vysazovat mezinárodní odrůdy - Pinot Blanc, Pinot Noir, Aligoté, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Gamay nebo Muscat Blanc. Autochtoní odrůdy pak byly poněkud pozapomenutý a opomíjeny.

 

Přečtěte si více

Dnes se tento trend pomalu mění a není těžké určit, kdy tato změna začala. Ještě před několika lety bylo více než 80 % celkové produkce moldavských vinařů exportováno na velký a zároveň ne příliš náročný ruský trh. Tyto zlaté časy ale skončily v březnu 2006, kdy v rámci politických restrikcí Rusko zakázalo dovoz vína z Moldavska a Gruzie. Moldavané tak najednou přišli o jediného velkého odběratele svého nejdůležitějšího exportního produktu a zůstalo jim 200 milionů neprodaných lahví! Přitom také rychle zjistili, že většina jejich vín není konkurenceschopná na jiných trzích. Začala tak pomalá přeměna moldavského vinařství, která přináší stále lepší a lepší výsledky. Jedním z nich je i návrat k místním odrůdám, přestože stále představují malé procento z celkové produkce.

Podnebí

Největším přírodním bohatstvím Moldavska je jeho podnebí a půda. Země má jedny z nejlepších půd v Evropě. Úrodné černé zeminy zabírají až 80% rozlohy země (2 miliony ha) a nacházejí se v nadmořské výšce 250 m.

Země je na stejné zeměpisné šířce jako Burgundsko. Podnebí je kontinentální, na jihu suché (srážky 400 mm) s mírnými zimami a dlouhými horkými léty a teplým podzimem. Sever je vlhčí, s dešťovými srážkami celkem 560 mm. V zimě dochází ke krátkodobým vlnám mrazov spojených s přemísťováním kontinentálních vzduchových hmot z Ruska a Kazachstánu. Většina révy se pěstuje na jihu a ve středu země kolem hlavního města Kišiněva.

Regiony a odrůdy

Moldavské vinařství je rozděleno do 4 oblastí: Codru, centrální region kolem Kišiněva, Ştefan Vodă na jihozápadě, Valul lui Traian na jihu a Balti na severozápadě. Asi 2/3 plodin jsou mezinárodní odrůdy a místní - asi 10%. Vinice zde dominují jsou Caberent sauvignon a merlot. Používají se k výrobě jak odrůdových, tak i míchaných vín. Odrůdy fetească alba a fetească regala, známé také v Rumunsku, je těžké porazit. Vína vyrobená z fetească regală a rara neagră jsou velmi vzácná.

 

Vína z Moldávie v nabídce:

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel