Vína z oblasti Tokaji-Hegyalja

zjistit podrobnosti

 

Tokaj_zdjęcie

Tokaj-Hegyalja (Tokaj-Podvrší) je první a jedna z nejkrásnějších vinařských oblastí Maďarska. Oblast zahrnuje východní část Cserhátské vrchoviny a jižní úpatí Tokajské a Slánské pahorkatiny, hraničí s údolím Tisy a oblastí Bodrogköz, jakož i příhraniční úsek na jihovýchodním Slovensku. Na vinicích je nejoblíbenější odrůdou Furmint, se kterým se mísí Hárslevelű a Sárgamuskotály (Muscat Blanc à Petit Grains).

Hrozny se v Tokaji pěstovaly na ploše 5500 ha již před obsazením Maďarska maďarskými kmeny. V roce 1737 se Tokaj na základě výnosu Národního shromáždění stal první vymezenou vinařskou oblastí na světě. V dokumentu bylo uvedeno 28 osad, kde se pěstují hrozny vhodné pro výrobu tokajského vína. V roce 2002 výbor pro světové dědictví UNESCO při zápisu na Seznam světového dědictví zohlednil tisíciletou historii nepřetržitého pěstování vinné révy v této oblasti.

Oblast se vyznačuje kontinentálním podnebím, sopečným skalním podložím (tvořeným andezitem, ryolitem a jeho tufy) a černozemí. Vulkanická hornina bohatá na minerály dává přednost těžkým a plným vínům. Oblasti s chudší sprašovou půdou dávají přednost jemnějším a lehčím vínům.

Botrytická (botrytizovaná) vína

Charakteristickým rysem vinařské oblasti Tokaj-Hegyalja je botrytizace, ke které dochází každoročně díky kombinaci půdních vlastností, mikroklimatu, okolních řek (Bodrog, Tisa) a vhodných odrůd révy (Furmint, Hárslevelű, Muškát, Zéta, Kövérszőlő, Kabar). Plíseň, která způsobuje botrytizaci (Botrytis cinerea), se nevyskytuje pouze v této oblasti, ale i jinde ve světě.

 

Přečtěte si více

Díky časným podzimním dešťům a ranní mlze hrozny nabobtnají a prasknou, čímž se spustí proces botrytizace. V důsledku zvláštního mikroklimatu následuje po období dešťů dlouhé, teplé a slunečné období, které podporuje činnost ušlechtilé plísně. Bobule získají koncentrovanou chuť, šťavnatost a zvýší se obsah cukru.

Výroba Tokaji Aszú "krále vín a vína králů" je tradice stará mnoho století a v regionu se z velké části předává z otce na syna. Prvním krokem při výrobě vína je selektivní sklizeň pouze botrytizovaných hroznů z každého bloku a jejich uložení do kádí, kde se skladují až do zpracování. Během této doby nektar, který se stáčí do lahví pod názvem Eszencia, odtéká z děrovaných kádí pod vlastní vahou.

Na podzim roku 2013 byly za účelem sjednocení kvality v tokajské oblasti vytvořeny nové předpisy pro výrobu vína. Pro Aszú byl stanoven minimální obsah cukru 120 g na litr. Kromě toho bylo stanoveno, že vína zde vyrobená mohou zrát a být stáčena pouze v místě pěstování, tj. ve vinařství nacházejícím se ve vinařské oblasti.

 

Vína z z oblasti TOKAJI-HEGYALJA (Tokaj-Podvrší) v nabídce:

    pixel