Vína z Maďarska

zjistit podrobnosti

 

Maďarsko je jednou z nejvýznamnějších a nejrozmanitějších vinařských zemí střední Evropy. Vinařství zde začali pěstovat Římané ve 4. století. V pozdním císařském období byla vína z Pannoni známá a ceněná na římských stolech. Ve středověku se stejně jako v jiných zemích regionu věnovali pěstování vína křesťanští mniši, zejména cisterciáci z Francie a italští benediktini. Právě tí založili nejstarší opatství v Pannonhalmě a zároveň vinice, které existují dodnes.

Za komunistické éry byla v rozumné míře dostupná pouze vína z Maďarska a Bulharska, která se však vyznačovala velmi nízkou kvalitou. Revoluce volného trhu v 90. letech paradoxně mnoho nezměnila.

Hypermarkety a diskonty i dnes nabízejí k prodeji maďarská vína převážně levné a nekvalitní. Chcete-li ochutnat víno z vyššího regálu, musíte zajít do specializovaného obchodu nebo je nakoupit přímo u nás. A je z čeho vybírat, protože Maďarsko má velmi bohatou paletu stylů a chutí, od jednodruhových vín až po komplexní kupáže.

Přečtěte si více

Klima

Maďarsko má kontinentální podnebí, teplejší než na severní straně Karpat, ale s mnohem kratším vegetačním obdobím než ve středomořských zemích. Suchý a teplý podzim je pro révu příznivý. Zimy mohou být chladné s vydatným sněžením, ale trvají mnohem kratší dobu než v Polsku.

Odrůdy

Maďarsko je zemí s dlouhou a nepřerušenou vinařskou tradicí sahající až do římských dob. Zachovalo se zde mnoho regionálních autochtonních odrůd révy vinné. Furmint je jednou z takových maďarských odrůd, která se již dlouho těší velké mezinárodní oblibě. Tato bílá odrůda je spojena především s tokajskou oblastí, kde zaberá 70 % vinic. Pěstuje se také ve Slovinsku (pod názvem Šipon), na Slovensku, v Rakousku (pod názvem Mosel) a v dalších evropských zemích.

Víno Furmint má vysokou kyselost, v mládí voní po jablkách a s věkem se rozvíjí vůně ořechů a medu. Z této odrůdy lze vyrábět kvalitní suchá vína, ale kvůli pozdnímu dozrávání a náchylnosti k botrytidě (ušlechtilé plísni) je Furmint známý jako sladké víno aszú.

Další významnou bílou odrůdou pro Tokaj je Hárslevelű (Lipovina). V Hárslevelű se vyrábějí jednoduchá polosuchá vína, ale také bohatá vína typu szamorodni. Tato odrůda je vedle furmintu nejdůležitější složkou tokajského typu aszú a přináší charakteristické medové a kořeněné tóny.

Seznam odrůd kupovaných v Tokaji doplňuje Saárga muskotály (Muškát žlutý), ceněný pro své aroma.

Velmi oblíbenou bílou odrůdou révy vinné v Maďarsku je Ryzlink vlašský (Olaszrizling). Vyznačuje se bohatou vůní bylin, sladké vanilky a květin, zatímco v ústech je svěží, lehká a kulatá, často s výrazným zbytkovým cukrem.

V Maďarsku se dobře daří muškátovým vínům, například již zmíněné Saárga muskotály (Muškát žlutý) a Muškát ottonel, oblíbené ve střední Evropě. Vyrábějí se z nich především sladká maďarská vína, ale existují i vynikající suchá vína. Pro tuto rodinu hroznů je charakteristický bohatý buket, který zahrnuje vůni pomeranče, růže, pelargonie, lipových květů, jasmínu, koriandru a včelího vosku. V Maďarsku se pěstuje také mnoho odrůd červených hroznů. Mezi nejoblíbenější patří Kadarka, Kékfrankosz (Frankovka modrá), Kékoportó (Modrý Portugal) Pinot noir (Rulandské modré) a celá řada odrůd, které se používají k výrobě místních kupáží. Jedním z nejznámějších vín je Egri Bikavér, které může obsahovat až 13 odrůd: Kékfrankosz, Kadarka, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Nerlot, Menoire, Kékoportó, Blauburger, Zweigelt (Zweigeltrebe), Turán, Bíbor Kadarka a Syrah.

Vinařské oblasti v Maďarsku

V Maďarsku je 7 hlavních vinařských oblastí: Tokaj, Eger, Duna, Panonie, Balaton, Észak-dunátúli a Šoproň, které se dále dělí na 22 menších okresů.

 

Nabídka vín z maďarských vinic:

    pixel