Sicílie

zjistit podrobnosti

Sicílie  zapůsobí především svou nádhernou, poetickou jinakostí. Sicilané o sobě říkají, že jsou zcela jiným „národem“, žijícími na svém kontinentu a místní vinařství má málo společného se zbytkem Itálie. Stačí, aby milovník vína překročil malou Messinskou úžinu a ocitne se v úplně jiné vinařské kultuře. Najdeme tu řecké, fénické, římské, germánské, arabské, španělské a nakonec i italské vlivy – je těžké říci, kdo tu nebyl. To vše zanechalo svou stopu v oblasti, která byla vždy přátelská a představovala zlatou žílu pro mnoho kolonizátorů. Do dnešního dne mnoho výrobců používá pro svá vína arabské názvy. Nicméně největší vliv na výrobu sicilského vína měli Řekové.

Vinařsky jde samozřejmě o ostrov odrůdy Nero d'Avola, která tu převažuje a usiluje odsud dobýt svět. Je tu ale i několik stovek starých odrůd, o kterých donedávna nikdo neslyšel. Nemají samozřejmě větší obchodní význam, ale fascinují novináře a přitahují sem davy výzkumníků z univerzit celého vinařského světa.

Místní vinaři úspěšně experimentují se světovými odrůdami a mísí je s Nero d'Avola, což přináší skvělé výsledky. Obzvláště populární jsou Merlot, Cabernet Sauvignon a Syrah. Vynikající vína vznikají na svazích Etny. A nemůžeme zapomenout na velká vína typu passito, zejména slavnou Malvasia delle Lipari ze stejnojmenného ostrůvku.

Sicílie je útočištěm nejroztodivnějších mikroklimat. Jsou tu nížiny spálené slunečním žárem i svahy Etny, kde vinaři bojují s jarními mrazíky. Vlhké i suché oblasti, to vše na 25 km2 skalnatého ostrova, kde najdeme více než 130.000 hektarů vinic, které dávají okolo 8 milionů hektolitrů vína.

 

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel