Vína z oblasti Sicílie

zjistit podrobnosti

Sicílie zapůsobí především svou nádhernou, poetickou jinakostí. Sicilané o sobě říkají, že jsou zcela jiným „národem“, žijícími na svém kontinentu a místní vinařství má málo společného se zbytkem Itálie. Stačí, aby milovník vína překročil malou Messinskou úžinu a ocitne se v úplně jiné vinařské kultuře. Najdeme tu řecké, fénické, římské, germánské, arabské, španělské a nakonec i italské vlivy – je těžké říci, kdo tu nebyl. To vše zanechalo svou stopu v oblasti, která byla vždy přátelská a představovala zlatou žílu pro mnoho kolonizátorů. Do dnešního dne mnoho výrobců používá pro svá vína arabské názvy. Nicméně největší vliv na výrobu sicilského vína měli Řekové.

Vinařsky jde samozřejmě o ostrov odrůdy Nero d'Avola, která tu převažuje a usiluje odsud dobýt svět. Je tu ale i několik stovek starých odrůd, o kterých donedávna nikdo neslyšel. Nemají samozřejmě větší obchodní význam, ale fascinují novináře a přitahují sem davy výzkumníků z univerzit celého vinařského světa.

Místní vinaři úspěšně experimentují se světovými odrůdami a mísí je s Nero d'Avola, což přináší skvělé výsledky. Obzvláště populární jsou Merlot, Cabernet Sauvignon a Syrah. Vynikající vína vznikají na svazích Etny. A nemůžeme zapomenout na velká vína typu passito, zejména slavnou Malvasia delle Lipari ze stejnojmenného ostrůvku.

Sicílie je útočištěm nejroztodivnějších mikroklimat. Jsou tu nížiny spálené slunečním žárem i svahy Etny, kde vinaři bojují s jarními mrazíky. Vlhké i suché oblasti, to vše na 25 km2 skalnatého ostrova, kde najdeme více než 130.000 hektarů vinic, které dávají okolo 8 milionů hektolitrů vína.

 

Vína ze Sicílie v nabídce:

    pixel