Apulie

zjistit podrobnosti

Apulie je umístěna v podpatku italské „boty“. Je to velká oblast, dvakrát větší než její východní soused, Basilicata. Tato starodávná oblast u Jadranu je jedním velkým oceánem vína. Horké, ale jemné, vlhké mořské podnebí vzbuzuje pocit, že kdyby zde člověk nevysázel révu, pravděpodobně by tu vyrostla sama. Vyrobit se zde dá cokoli a témeř z čehokoliv, snad s výjimkou bílého vína, ale i to se tu již vytváří. Navíc objem zde vyráběného vína se neustále zvyšuje.

Italský podpatek zažil svých patnáct minut slávy před deseti lety, kdy se po výzkumu DNA ukázalo, že Zinfandel, přední kalifornská odrůda, je vlastně apulijské Primitivo. Místní vinaři rychle změnily své názvy na etiketách, s nadějí na exportní potenciál. EU to sice povolila, ale Američané svůj trh pro takto označená vína rychle uzavřeli.

V současnosti stojí apulijské vinohradnictví na vinařských gigantech, ať už soukromnících nebo vinařských sdruženích, protože jen ti si mohou dovolit produkovat kromě masové výroby i lepší vína. Kromě Primitivo (hlavně DOC Primitivo di Manduria) je tu nejlepší Negroamaro (DOC Salice Salentino) a málo známé Uva di Troia (DOC Castel del Monte). Tyto dvě odrůdy obvykle poskytují lepší vína než ty z Primitivo a Aglianico, ale málokdo o nich ví.

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel