Itálie

zjistit podrobnosti

Itálie je druhý (po Francii) největší producent vína na světě. Nejpozději od sedmdesátých let minulého století se zde vyrábějí vynikající vína. Ceny jsou stále docela konkurenceschopné, láhve vypadají perfektně a koneckonců – kde jinde hledat vína k pizze, těstovinám a italským salátům, když ne v nabídce italských regionů? Toskánsko, které je i v samotné Itálii považováno za nejdůležitější vinařský region, se bude těšit velké popularitě ještě dlouho. Kromě běžně známých červených vín na bázi Sangiovese z apelací Chianti nebo Chianti Classico, Brunello di Montalcino nebo Vino Nobile de Montepulciano najdeme vynikající vína i mezi regionálními značkami (IGT Toscana) – často jsou mnohem dražší než apelační vína (tzv. supertoscany). Mnohem zajímavější je ale pro znalce italských vín Piemont, s jeho tradičními červenými odrůdami (Nebbiolo, Barbera, Dolcetto). Právě zde vznikají mimořádná a dlouhověká vína z apelací Barolo a Barbaresco – silná, kořeněná, s vysokým obsahem tříslovin a krásně ovocná. A na závěr je tu Benátsko, region, který proslavil šumivé Prosecco, jemné bílé Soave, ale především červená vína z rodiny Valpolicella (od Bardolino po Amarone, z lehce sušených hroznů).

Horká jižní Itálie, o něco méně známá, byla dlouhá leta považována za kolébku masových, ale levných každodenních vín. Dnes však v regionech, jako je Apulie, můžeme najít stále více vynikajících vín, která se blíží světové špičce. V lépe známé jižní Apulii převažují vína z červených odrůd Negroamaro a Primitivo (úzce spojené s americkými Zinfandelmi). V sousední Kampánii vzniká, na světovém trhu ještě podhodnocené, bílé Fiano a Greco di Tufo. Červené víno různé kvality, ale stále velmi dobré, je vyráběno především s odrůdy Aglianico. V Abruzzo je klasikou velmi ovocné Montepulciano d'Abruzzo, zatímco Sicílie, vedle sladkých vín z Marsaly, je dnes známá stále sofistikovanějším Nero d'Avola. Francouzské odrůdě Grenache, která má velmi ráda slunce a poskytuje mimořádně sametová vína s jemným buketem, se velmi dobře daří na Sardinii, kde se pěstuje pod názvem Cannonau.

.

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel