Vína z Itálie

zjistit podrobnosti

Itálie se nachází na Apeninském poloostrově a je největším producentem vína na světě a místem, kde se pěstuje vinná réva v každém z velmi rozmanitých dvaceti správních regionů, do kterých je země rozdělena. Mezi nimi, pokud jde o kvalitu a prestiž, jsou nejdůležitější Toskánsko, Piemont a Veneto.

Pokud jde o množství a to, co se líbí, každý rok kvalitnější, je Sicílie na čele s Puglií. Každá oblast produkuje vína ve zvláštním stylu; někteří vděčí za svou slávu obrovské produkci a skutečnosti, že jsou přítomni prakticky ve všech koutech světa, zatímco jiní - ve své neustále vysoké kvalitě.

Toskánsko je nejlépe známé od chianti, ale více sofistikovanější lidé, si často vyberou sangiovese v jiném vydání, například vino nobile di montepulciano nebo brunello di montalcino, a pokud si vyberou chianti, obvykle si vyberou vína jako součást označení Chianti Classico, což je historická oblast mezi Florencie a Sienou. Totéž platí pro Veneto, známé na světě, na jedné straně pro masově vyráběná soave nebo pinot grigio a prosecco a na druhé straně jedno z nejúžasnějších italských červených vín - bohatá, esenciální a mnohostranná amarone della valpolicella, jejichž základem jsou sušené hrozny odrůd Corvina a Corvinone.

 

Přečtěte si více

Italské vinařství

Na Apeninském poloostrově se pěstuje více než dva tisíce odrůd, z nichž mnohé jsou jen kousek od zničení a jejich přítomnost je zaznamenána pouze v jednotlivých regionech, s velkou oddaností k tradici, včetně vinařské. Právě neuvěřitelná rozmanitost vín vyrobených v jednotlivých teritoriích činí Itálii tak zajímavou vinařskou zemí, jejíž produkty se nemohou znudit.

Řada italských vín je velmi široká - od velmi suchých po sladká, od lehkých a vzdušných po esenciální a těžká, od těch, která se pijí ihned až po ty, které vyžadují zrání několik let. Mezi nimi jsou šumivé a uklidňující, levné a neúměrně drahé. Jedním slovem různorodé. Nejdůležitější a nejvíce vyvážená vína v zemi jsou však vyráběna z několika odrůd, jako jsou sangiovese, nebbiolo, barbera, montepulciano, pinot grigio (rulandské šedé) a oceňované na mezinárodních trzích primitivo. Na druhou stranu se můžete setkat s odrůdami ve stylu centesimino, dorona nebo lacrima di morro, o kterých sotva někdo slyšel, kromě toho, kde se pěstují, které jsou Emilia-Romagna, kolem Benátek a obce Morro d'Alba v Marchii.

I přes svou silnou lásku k místním odrůdám, Itálie v žádném případě nezavřela dveře do francouzských odrůd, které si časem získaly mezinárodní postavení, jako je cabernet sauvignon, merlot, syrah, chardonnay nebo sauvignon blanc. V současné době se pěstují stále častěji a někdy se stává, že z nich jsou vyrobena nejslavnější vína, někdy zahalená legendou, jako například první supertoskan Sassicaia z Bolgheri. Mezinárodní odrůdy mohou dokonce přispět k možná nejznámějšímu italskému vínu, chianti.

Kromě velkého počtu vinné révy se může Itálie chlubit také velmi rozmanitými místy výskytu, a to jak z hlediska podnebí, tak z hlediska podloží, biotopů sahajících od vysoko položených oblastí (nad 1300 metrů nad mořem) na severozápadním okraji země, v údolí Aosta, až po oblasti nacházející se na hladina moře ve východní Emilii Romagna nebo Puglia, od vysokohorského podnebí v Jižním Tyrolsku po horkou Sicílii.

Italská vína se vyrábějí v několika kategoriích; mohou být podepsány jako italské víno (dříve stolní víno), regionální víno - IGP a jakostní víno - DOC a DOCG.

 

Vína z Itálie v nabídce:

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel