Vína z Itálie
Itálie se nachází na Apeninském poloostrově a je největším producentem vína na světě a místem, kde se pěstuje vinná réva v každém z velmi rozmanitých dvaceti správních regionů, do kterých je země rozdělena. Mezi nimi, pokud jde o kvalitu a prestiž, jsou nejdůležitější Toskánsko, Piemont a Veneto.
Pokud jde o množství a to, co se líbí, každý rok kvalitnější, je Sicílie na čele s Puglií. Každá oblast produkuje vína ve zvláštním stylu; někteří vděčí za svou slávu obrovské produkci a skutečnosti, že jsou přítomni prakticky ve všech koutech světa, zatímco jiní - ve své neustále vysoké kvalitě.
Toskánsko je nejlépe známé od chianti, ale více sofistikovanější lidé, si často vyberou sangiovese v jiném vydání, například vino nobile di montepulciano nebo brunello di montalcino, a pokud si vyberou chianti, obvykle si vyberou vína jako součást označení Chianti Classico, což je historická oblast mezi Florencie a Sienou. Totéž platí pro Veneto, známé na světě, na jedné straně pro masově vyráběná soave nebo pinot grigio a prosecco a na druhé straně jedno z nejúžasnějších italských červených vín - bohatá, esenciální a mnohostranná amarone della valpolicella, jejichž základem jsou sušené hrozny odrůd Corvina a Corvinone.
Na Apeninském poloostrově se pěstuje více než dva tisíce odrůd, z nichž mnohé jsou jen kousek od zničení a jejich přítomnost je zaznamenána pouze v jednotlivých regionech, s velkou oddaností k tradici, včetně vinařské. Právě neuvěřitelná rozmanitost vín vyrobených v jednotlivých teritoriích činí Itálii tak zajímavou vinařskou zemí, jejíž produkty se nemohou znudit. Řada italských vín je velmi široká - od velmi suchých po sladká, od lehkých a vzdušných po esenciální a těžká, od těch, která se pijí ihned až po ty, které vyžadují zrání několik let. Mezi nimi jsou šumivé a uklidňující, levné a neúměrně drahé. Jedním slovem různorodé. Nejdůležitější a nejvíce vyvážená vína v zemi jsou však vyráběna z několika odrůd, jako jsou sangiovese, nebbiolo, barbera, montepulciano, pinot grigio (rulandské šedé) a oceňované na mezinárodních trzích primitivo. Na druhou stranu se můžete setkat s odrůdami ve stylu centesimino, dorona nebo lacrima di morro, o kterých sotva někdo slyšel, kromě toho, kde se pěstují, které jsou Emilia-Romagna, kolem Benátek a obce Morro d'Alba v Marchii. I přes svou silnou lásku k místním odrůdám, Itálie v žádném případě nezavřela dveře do francouzských odrůd, které si časem získaly mezinárodní postavení, jako je cabernet sauvignon, merlot, syrah, chardonnay nebo sauvignon blanc. V současné době se pěstují stále častěji a někdy se stává, že z nich jsou vyrobena nejslavnější vína, někdy zahalená legendou, jako například první supertoskan Sassicaia z Bolgheri. Mezinárodní odrůdy mohou dokonce přispět k možná nejznámějšímu italskému vínu, chianti. Kromě velkého počtu vinné révy se může Itálie chlubit také velmi rozmanitými místy výskytu, a to jak z hlediska podnebí, tak z hlediska podloží, biotopů sahajících od vysoko položených oblastí (nad 1300 metrů nad mořem) na severozápadním okraji země, v údolí Aosta, až po oblasti nacházející se na hladina moře ve východní Emilii Romagna nebo Puglia, od vysokohorského podnebí v Jižním Tyrolsku po horkou Sicílii. Italská vína se vyrábějí v několika kategoriích; mohou být podepsány jako italské víno (dříve stolní víno), regionální víno - IGP a jakostní víno - DOC a DOCG.Přečtěte si více
Italské vinařství