Vína z regionu Provence
Provence. Jelikož první asociace s Francií je víno, pro mnohé milovníky vína a turistů Provence znamená růžová vína. Je to obrovské zázemí jejich výroby – asi 10 procent vína tohoto druhu na světě pochází právě odtud!
A jejich produkce neustále roste, a to nejen kvůli dočasné nebo trvalé módě na takové vína – tento trend bude ověřen budoucností. Ale hlavně kvůli své kvalitě, protože Provence má nejvíce zkušeností v této oblasti. Přestože přiléhá k takovým gigantům jako je údolí Rhôny a Languedoc, které se ho pokoušejí napodobovat, rosé de provence vyráběny v mnoha apelace zůstává nepřekonatelné.
Provence však není jen růžové víno. I když ve skutečnosti se jedná o oblast a víno téměř monokulturní, vyrábí se zde i několik mocných bílých a červených vín, s takovými světové třídy "exemplářů" jako cassis (převážně bílé, kupáž různých odrůd, ale vždy na základě Clairette a Marsanne) a Bandol (převážně červené z odrůdy Mourvèdre s příměsí Grenache a Cinsault).