Vína z Francie

zjistit podrobnosti

Francie je jednou z nejdůležitějších vinařských zemí starého kontinentu. Po celá staletí rozhodně ovládala svět vína, známá pro nejlepší a nejdražší vína, zahalená legendami, pyšnící se statusem největšího producenta vína na světě. A ačkoli Itálie nyní převzala vedoucí postavení lídra Francii, pokud jde o množství vyrobeného vína, země je stále na druhém místě a francouzská vína se trvale řadí mezi nejlepší vína na světě.

Francouzi jsou také průkopníky ve vývoji apelačních systémů - souboru zákonů týkajících se výroby vína, modelu, který byl poté zkopírován v jiných evropských zemích. Tento systém byl oživen v zemi po povodních, po krizi u vín způsobené fyloxérou (mšička révokaz). Předchozí úsilí o vyřešení problémů spojených s vinařstvím vyvrcholilo v roce 1923, kdy region Châteauneuf-du-Pape stanovil velmi přísná pravidla pro kontrolu pěstování vinné révy i procesu vinifikace svých vín. Tento model se stal platným pro všechny následné apelace. Apelační předpisy se zabývají několika různými aspekty souvisejícími s výrobou vína. Například velmi přesně označují oblast produkce, určují, jaké regionální odrůdy lze použít k výrobě specifických vín, a v mnoha případech také určují procentuální složení, uvádějí minimální obsah alkoholu ve víně, určují způsob pěstování vinné révy, výtěžnost na hektar, definují způsoby produkce a dobu zrání vína. Právní předpisy týkající se jednotlivých apelací se mohou od sebe zcela jasně lišit.

 

Přečtěte si více

V rámci systému Appellation d'Origine Protégée (AOP) se vyrábějí následující vína:

Appellation d'Origine Contrôlée (AC nebo AOC), z nichž je ve Francii více než 450.

Vin de Pays (VdP) - tato kategorie byla původně určena k motivaci producentů vína nejnižší kategorie ke zlepšení kvality jejich produktů. V současné době se jedná o velmi oblíbenou skupinu producentů, která dává při výrobě vína mnohem větší svobodu, než umožňují přísné požadavky AOC. Někteří výrobci uvádějí na svých štítcích nový Indication Géographique Protégé (IGP), zatímco jiní se drží tradičního názvu Vin de Pays. Ve Francii se v současnosti vyrábí asi 150 vín podepsaných tímto způsobem.

Vin de France - výraz Vin de France je novým názvem pro vína nejnižší kategorie, dříve známá jako stolní vína, při kterých ve výrobě svoboda je nejdůležitější, ale spotřebitel o nich dostává nejméně informací.

Na rozdíl od vzhledu není slovo, které by nejlépe charakterizovalo francouzský vinařský průmysl, ani kvantita, ani prestiž, ale rozmanitost. Ve Francii najdete všechny druhy vín - červená, bílá, růžová, suchá, sladká, šumivá, bohatá, syrová, ovocné, minerální, zemité - jednoducho je z čeho vybírat.

Různorodost francouzského vinařství

Této různorodosti je v některých ohledech dosaženo, alespoň částečně, velmi rozmanitým podnebím. Jak porovnáme klimatické podmínky v nejsevernější vinařské oblasti Francie, Champagne, s oblastí Provence nebo jižního údolí Rhôny? Oblasti nacházející se na jihozápadě, Bordeaux má klima silně poznačené Atlantikem, zatímco daleko od oceánu, Alsasko a Burgundsko jsou odsouzeni ke kouzlu kontinentálního klimatu s horkými, suchými léty a rozhodně chladnými zimami. Existují také geologické a topografické rozdíly. Mnoho francouzských vinařských oblastí bylo vymezeno kvůli jejich výraznému typu země a krajiny. Každá z podoblastí je definována specifickými zeměpisnými podmínkami, které jsou z velké části odpovědné za vlastnosti vín vyrobených na jejich území. Od žulových kopců Beaujolais přes slavné křídové svahy Chablis až po štěrky Medoc, hrály všechny tyto výrazné francouzské vinice důležitou roli ve zásadním vývoji nezbytném pro francouzské vinařství.

Každému regionu jsou přiřazeny specifické vinné révy, obvykle pěstované po celá staletí v dané oblasti, a dnes od něj neoddělitelné, jako je pinot noir (rulandské šedé) s Burgundska, sauvignon cabernet, merlot, cabernet frank a petit verdot z Bordeaux a syrah s údolí Rhôny. Za zmínku také stojí, že to byly hlavně francouzské odrůdy, které dobyly svět a získaly mezinárodní postavení.

Druhy vín podle oblastí

Názvy mnoha regionů Francie se staly synonymem pro vína z nich odvozená a hluboce vstoupila do vinařské kultury. Stačí zmínit Champagne, kde se vyrábějí nejznámější šumivá vína na světě, tzv tradiční metodou (druhá fermentace se provádí v lahvi).

Šumivá vína se také vyrábějí v Alsasku, geograficky a klimaticky podobná Německu. Tato oblast je známá především svými klidnými víny založenými na šesti tradičních bílých odrůdách a jediné červené odrůdě povolené v této oblasti: pinot noir, ryzlink, aromatické gewürztraminery (tramíny) a muškát, extrakční pinot gris (rulandské šedé) a jemný pinot blancs (rulandské bílé) a nakonec lehké a ovocné sylvanery.

Údolí Loiry je známé nejen malebnými hrady, ale také bílými víny, zejména odrůdami chenin blanc a sauvignon blanc.

První místo však z hlediska ceny i prestiže náleží Burgundsku, zejména bílým vínům z nejznámější apelace Zlatého svahu: Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet a Meursault.

Bordeaux je nejen největším regionem ve Francii, pokud jde o objem výroby, ale také překonává všechny rekordy v počtu drahých značek. Červená vína z oblastí jako Médoc, Graves nebo St-Émilion, obvykle vyrobená z merlot, cabernet sauvignon a cabernet frank, potěší svou mohutnou strukturou, krásnou barvou a sametovou taničností.

Úplně jiný je jih Francie s údolím Rhôny a středomořským pobřežím, na kterém se rozprostírá region Languedoc-Roussillon. Produkují se zde silná, velmi ovocná červená vína i elegantní a svěží růžová vína.

 

Vína z Francie v nabídce:

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel