Francie

zjistit podrobnosti

Ačkoli zřídkakdy někdo začíná své dobrodružství s vínem od francouzské klasiky, je Francie srdcem světového vinařství už po celá staletí. Francouzská vína jsou přirozeným referenčním bodem pro vinaře Starého i Nového světa. Je to místo, kde se zrodila převážná většina klasických odrůd a tedy i sazenice, které dali vzniknout modernímu vinařství v Chile, Argentině a Jižní Africe. Vznikají tu také nejdražší a nejunikátnější lahve.

Na trhu již několik let průběžně roste zájem o francouzská vína. Je to znamení, že průměrný spotřebitel se pomalu začíná snažit hledat evropská vína vysoké kvality. A že víno nám, stejně jako v zemích s dlouhou tradicí a vinařskou kulturou, začíná dělat společnost při každodenních jídlech a není už jen jedním z alkoholů pro společenské příležitosti a zábavu. Francouzská vína jsou ideálním doplňkem k vynikající kuchyni a jsou tedy povinnou položkou na vinném lístku každé dobré restaurace.

Tím spíše, že Francie je jednou z nejrozmanitějších vinařských zemí. Její nejchladnější severní část je královstvím bílého vína. Nejznámější šumivá vína na světě se vyrábějí tradiční metodou, mimořádně náročnou na práci (druhé kvašení probíhá v láhvi). Ačkoli je tento styl napodobován v mnoha dalších zemích, Champagne, navzdory poměrně vysokým cenám, dosud nemá skutečně nebezpečnou konkurenci.

Šumivá vína se vytváří také v Alsasku, ale region je známý zejména víny ze šesti tradičních bílých alsaských odrůd a jedné červené (Rulandské modré). Alsasko jsou klasické pevné suché, robustní ryzlinky, aromatický Tramín a muškáty, extraktivní Rulandské šedé a jemné Rulandské bílé a nakonec i lehký a ovocný Sylvaner.

Vynikající bílá vína, hlavně z Chenin blanc a Sauvignon blanc najdeme také v údolí Loiry, ale prvenství, pokud jde o cenu a prestiž, patří bílým vínům z Burgundska, zejména těm z nejznámější apelace Zlatý svah: Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet a Meursault, ale i jejich „lehčím”, křehkým, vysoce minerálním příbuzným z oblasti Chablis.

O titul výrobce nejlepších světových červených vín Burgundsko po staletí soupeřilo s Bordeaux. Zatímco klasické červené burgundy (z Rulandského modrého) lákají komplexními ovocnými bukety, červená vína z oblastí, jako jsou Médoc, Graves nebo St-Emilion, vytvářené nejčastěji z Merlotu, Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc, okouzlí výraznou strukturou, krásnou barvou a sametovými taniny.

Nejteplejší regiony Francie, údolí Rhôny a Languedoc-Roussillon jsou regiony plné ovocných, teplých a silných červených vín. Nikomu není třeba představovat takové rhonské apelace jako slavné Châteauneuf-du-Pape, Gigondas nebo Lirac. V posledních letech začal světové trhy dobývat Languedoc a sousední Roussillon. Produkují stále lepší vína a prodávají je za velmi atraktivní ceny.

Vinařské oblasti Francie: Bordeaux, Burgundsko, Champagne, údolí Loiry, údolí Rhôny, Alsasko, Languedoc-Roussillon, Provance, Korsika, jihozápadní region, Jura a Savojsko.

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel