Vína z regionu Moravy

zjistit podrobnosti

Moravský region tvoří čtyři vinařské podoblasti: mikulovskou, slováckou, velkopavlovickou a znojemskou.

MIKULOVSKÁ PODOBLAST je nejteplejší na Moravě. Věděli o tom už Římští vojáci proto zde pěstovali vinice. Mikulov je proslulý víny z odrůd italského Ryzlinku, Chardonnay nebo bílého Rulandru (Pinot blanc). Úspěšně se zde pěstují také odrůdy Sauvignon, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský nebo Rulandské šedé. Pálava dala své jméno nově vybrané odrůdě, která se vyznačuje svými vůněmi. Vápencové půdy - hlíny, jíly a spraše - vytvořené na křídových sedimentech předurčují hrozny k výrobě šumivých vín. Národní vinařské centrum se nachází v paláci ve Valticích.

VELKOPAVLOVICKÁ PODOBLAST se vyznačuje bohatě tvarovaným terénem. Vyrábí se zde jedinečná červená vína, převážně z odrůd Modrý Portugal a Frankovky. Bílá vína jsou vyráběna z odrůd jako: Veltlínské zelené, Tramín nebo Neuburské. Písečné půdy u Žabčic dodávají vínu zajímavé muškátové aroma.

SLOVÁCKÁ PODOBLAST - rozmanitost krajiny, půdy a mikroklima této oblasti dávají vinařům velké příležitosti. Vinice mezi Tupesy a Polešovicemi jsou známé tím, že zde byla vyšlechtěna nejrozšířenější domácí odrůda Muškát moravský.

ZNOJEMSKÁ PODOBLAST má chladnější klima, které je příznivé pro bílá vína s plnou chutí a svěží vůní, zejména z kultivaci na půdách se sedimenty štěrkopísku, jílovité a sprašové půdy. Dobře se zde daří odrůdě jako Veltlínské zelené, Müller Thurgau a Ryzlink rýnský. Okolí Dolních Kounic je proslulé červenými víny - jako jsou Frankovka a Svatovavřinecké.

Vína z moravské vinice v nabídce:

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel