Vína z Moravy

zjistit podrobnosti

Moravský region tvoří čtyři vinařské podoblasti: mikulovskou, slováckou, velkopavlovickou a znojemskou.

MIKULOVSKÁ PODOBLAST je nejteplejší na Moravě. Věděli o tom už Římští vojáci proto zde pěstovali vinice. Mikulov je proslulý víny z odrůd italského Ryzlinku, Chardonnay nebo bílého Rulandru (Pinot blanc). Úspěšně se zde pěstují také odrůdy Sauvignon, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský nebo Rulandské šedé. Pálava dala své jméno nově vybrané odrůdě, která se vyznačuje svými vůněmi. Vápencové půdy - hlíny, jíly a spraše - vytvořené na křídových sedimentech předurčují hrozny k výrobě šumivých vín. Národní vinařské centrum se nachází v paláci ve Valticích. Bohatou nabídku vína z Mikulova nabízi vinařství Milkrosvín Mikulov.

VELKOPAVLOVICKÁ PODOBLAST se vyznačuje bohatě tvarovaným terénem. Vyrábí se zde jedinečná červená vína, převážně z odrůd Modrý Portugal a Frankovky. Bílá vína jsou vyráběna z odrůd jako: Veltlínské zelené, Tramín nebo Neuburské. Písečné půdy u Žabčic dodávají vínu zajímavé muškátové aroma.

SLOVÁCKÁ PODOBLAST - rozmanitost krajiny, půdy a mikroklima této oblasti dávají vinařům velké příležitosti. Vinice mezi Tupesy a Polešovicemi jsou známé tím, že zde byla vyšlechtěna nejrozšířenější domácí odrůda Muškát moravskýMuškátových vín je celá řada.

ZNOJEMSKÁ PODOBLAST má chladnější klima, které je příznivé pro bílá vína s plnou chutí a svěží vůní, zejména z kultivaci na půdách se sedimenty štěrkopísku, jílovité a sprašové půdy. Dobře se zde daří odrůdě jako Veltlínské zelené, Müller Thurgau a Ryzlink rýnský. Okolí Dolních Kounic je proslulé červenými víny - jako jsou Frankovka a Svatovavřinecké.

Moravská vína v nabídce:

    pixel