Vína z České Republiky

zjistit podrobnosti

V Česku najdeme dvě vinařské oblasti, Moravu a Čechy, které se dále dělí do podoblastí - Litoměřická, Mělnická (Čechy) a Znojemská, Mikulovská, Velkopavlovická a Slovácká (Morava). Menší oblast Čechy se nachází severně od Prahy a větší je Morava táhnoucí se jižně od Brna.

Rozloha vinic v celé zemi je 19 tisíc hektarů. Přes 90 procent z nich je na Moravě. Češi ročně vyprodukují 605 tisíc hl, toho 485 tisíc hl je domácí spotřeba, zbytek se vyváží. V současné době pěstuje vinnou révu téměř 18 tisíc vinařů. Morava je známá velkým množstvím malých rodinných vinic. Charakteristikou vinařství v krajine je pestrá struktura pěstovaných odrůd, bohatá topografie a rozmanitost půd.

 

Přečtěte si více

Podnebí

Moravský region je teplejší než Český a z hlediska teploty jsou nejvhodnější oblasti kolem Mikulova a Velkých Pavlovic. Chladnější část leží v dešťovém stínu Krušných hor a České vrchoviny. Jedná se o typickou severní vinařskou příhraniční oblast, o čemž svědčí místní vína. Podnebí je kontinentální a projevuje se zde také vliv chladných a vlhkých vzdušných hmot přicházejících z Atlantiku nebo Sibiře.

Podloží

Z hlediska geologického původu je moravská vinařská oblast rozdělena na západní část a východní část. Místní půdy byly vytvořeny na mořských a sladkovodních sedimentech a spraších.

Rozmanitost podloží má příznivý vliv na množství kultivovaných odrůd. Například Mikulovská podoblast má vápenaté půdy. V Znojemské podoblasti jsou prvotřídní vinice vysázeny na štěrkových a písčitých sedimentech a v podoblasti Velkopavlovické na písčitých půdách. Slovenská podoblast má zase úrodnou jílovitou půdu.

Česká vinařská oblast má geologicky mladší podloží. Půdy zde vznikly na zvětralých čedičových horninách, a místemi také na vápencových sedimentárních horninách a naplaveninách. České vinice těží ze své polohy na teplých svazích v blízkosti řek Berounky, Labe, Ohří a Vltavy.

Dějiny

Římští vojáci, kteří se utábořili v okolí Mikulova, přinesli na Moravu dovednosti pěstování hroznů. Rozvoj vinařství na Moravě probíhal v dobách Velkomoravské říše, ale ve středověku vzkvétal, když císař Karel IV. nařídil výsadbu vinic. Od 17. století ve Valticích nepřetržitě funguje zemědělská škola pěstování hroznů.

Odrůdy

Nejvýznamnější odrůdy v Českém regionu jsou: Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Rulandské modré, Svatovavřinecké, Modrý Portugal a Rulandské šedé. Většina vinic na Moravě pěstuje ryzlink rýnský. Zde se produkují jak suchá, tak sladká vína, včetně botritizované verze. Ryzlink vlašský je také oblíbený a obvykle kvalitní. Tato odrůda se vyznačuje ovocností (angrešt a rybíz) a živností.

Morava je známá také svými tramínama bez výbušné ovocnosti, nepřiměřeně kořeněnými a zároveň nesmírně bohatými v nose a ústech. Z červených vín je třeba rozlišovat pinot noir, místní rulandské modré. Frankovka modrá funguje dobře, ale obvykle, když se přetěžuje sudem. Mezi sladkými víny na Moravě dominuje pálava, která se také používá k výrobě suchých a polosuchých vín, ale pravděpodobně nejlepší ve verzích BA a TBA (tj. Výběr z bobulí a výběr z cibéb). Cabernet Moravia a andré jsou také odrůdou stvořenou v České republice.

 

Vína z Česka v nabídce:

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel