Vína z Argentiny

zjistit podrobnosti

Mezinárodní den Malbecu

 

Argentina je největší producent vín na jihoamerickém kontinentu a jeden z největších na světě. Všechny vinařské oblasti se nacházejí na západě země, na úpatí And.

Kvalita pochází z Evropy

Po staletí až do 80. let se výroba vína zaměřovala téměř výhradně na místní trh. Jednalo se proto hlavně o jednoduchá stolní vína bez jakýchkoli mezinárodních ambicí. Těžko říct, zda by tomu tak nebylo i nadále, kdyby se u And neobjevili létající vinaři, kteří tu objevili vynikající prostředí pro výrobu skvělých vín světové úrovně. A to s mnohem menšími náklady než v jiných částech Nového světa, nemluvě o Evropě.

Přečtěte si více

Dominující odrůdy

Podobně jako Chile a Uruguayi má i Argentina svou „národní“ odrůdu – Malbec. Odrůda má svůj vlastní Malbecký světový den, který se slaví 17. dubna. Daří se jí tu výborně a téměř nepřipomíná svého francouzského předchůdce. Druhou nejčastější odrůdou, po Malbecu, je bonarda.

Mezi bílými odrůdami dominuje torrontés, také utečenec z Evropy, který se dnes ve Starém světě nepěstuje, i když je příbuzný s odrůdami Muscat.. Jiné známé bílé odrůdy jsou chardonnay, chenin blanc, ugni blanc a stále populárnější sauvignon blanc.

Kromě toho se zde vysází stále více mezinárodních štěpu, které se míchají s Malbekem. Argentinská vína jsou obvykle plná, kořeněná, s vyzrálou chutí a silnými vůněmi.

Podmínky pěstování

Místa, kde se rozprostírají vinice sahají od vysokohorských oblastí And v pohoří Salta na severu až po větrné pláně Patagonie v Neuquenu a Rio Negro. Ačkoli se může zdát, že tu nejsou příznivé podmínky pro pěstování plodin, nedostatek srážek je kompenzován velkým množstvím křišťálově čisté vody z And. Zeměpisná šířka oblastí, jako jsou Mendoza a Salta, naznačuje klima, které je pro vinnou révu příliš teplé, ale není tomu tak kvůli nadmořské výšce vinic. V Argentině se nachází nejvýše položené vinice světa. Například městečko Cafayate leží v nadmořské výšce 2100 m nad mořem a jeho vinice najdeme ještě o tisíc metrů výš! V současnosti se nachází až ve výšce 3111 m nad mořem! V Cafayate se produkují výhradně ta nejkvalitnější vína, i když v porovnání s Mendozou je jich méně.

Réva se pěstuje na ploše asi 230 tisíc hektarů, převážná část v Mendoze. Drsné a suché podmínky chrání keře před většinou chorob, takže se nemusí používat mnoho přípravků na ochranu rostlin, díky čemuž jsou argentinská vína organičtější než v jiných částech světa.

Klasifikace a regiony

V Argentině neexistuje přesný zákon o klasifikaci vín a pravidla pro označování na etiketách argentinských vín jsou volně založena na amerických standardech. Změny byly pozorovány teprve nedávno, ale to platí hlavně pro Mendozu. Úspěch tohoto regionu a velká akumulace vinařství způsobily, že se mnoho z nich odlišuje od ostatních. Takto vznikly apelace: Valle Central, Luján de Cuyo, Maipú, Mendoza (kolem hlavního města regionu), Valle de Uco (s podoblastí Tupungato a vinicemi v nadmořské výšce 1200 metrů nad mořem), San Martín, Agrelo, San Rafael . Všechny tyto názvy již lze najít na etiketách argentinských vín, i když téměř vždy jsou z bezpečnostních důvodů doprovázeny názvem „Mendoza“, protože je stále atraktivní.

Vína z Argentiny v nabídce:

    pixel