Vína z Argentiny

zjistit podrobnosti

Mezinárodní den Malbecu

 

Argentina je největší producent vín na jihoamerickém kontinentu a jeden z největších na světě. Všechny vinařské oblasti se nacházejí na západě země, na úpatí And.

Kvalita pochází z Evropy

Po staletí až do 80. let se výroba vína zaměřovala téměř výhradně na místní trh. Jednalo se proto hlavně o jednoduchá stolní vína bez jakýchkoli mezinárodních ambicí. Těžko říct, zda by tomu tak nebylo i nadále, kdyby se u And neobjevili létající vinaři, kteří tu objevili vynikající prostředí pro výrobu skvělých vín světové úrovně. A to s mnohem menšími náklady než v jiných částech Nového světa, nemluvě o Evropě.

Přečtěte si více

Dominující odrůdy

Podobně jako Chile a Uruguayi má i Argentina svou „národní“ odrůdu – Malbec. Odrůda má svůj vlastní Malbecký světový den, který se slaví 17. dubna. Daří se jí tu výborně a téměř nepřipomíná svého francouzského předchůdce. Druhou nejčastější odrůdou, po Malbecu, je bonarda.

Mezi bílými odrůdami dominuje torrontés, také utečenec z Evropy, který se dnes ve Starém světě nepěstuje, i když je příbuzný s odrůdami Muscat.. Jiné známé bílé odrůdy jsou chardonnay, chenin blanc, ugni blanc a stále populárnější sauvignon blanc.

Kromě toho se zde vysází stále více mezinárodních štěpu, které se míchají s Malbekem. Argentinská vína jsou obvykle plná, kořeněná, s vyzrálou chutí a silnými vůněmi.

Podmínky pěstování

Místa, kde se rozprostírají vinice sahají od vysokohorských oblastí And v pohoří Salta na severu až po větrné pláně Patagonie v Neuquenu a Rio Negro. Ačkoli se může zdát, že tu nejsou příznivé podmínky pro pěstování plodin, nedostatek srážek je kompenzován velkým množstvím křišťálově čisté vody z And. Zeměpisná šířka oblastí, jako jsou Mendoza a Salta, naznačuje klima, které je pro vinnou révu příliš teplé, ale není tomu tak kvůli nadmořské výšce vinic. V Argentině se nachází nejvýše položené vinice světa. Například městečko Cafayate leží v nadmořské výšce 2100 m nad mořem a jeho vinice najdeme ještě o tisíc metrů výš! V současnosti se nachází až ve výšce 3111 m nad mořem! V Cafayate se produkují výhradně ta nejkvalitnější vína, i když v porovnání s Mendozou je jich méně.

Réva se pěstuje na ploše asi 230 tisíc hektarů, převážná část v Mendoze. Drsné a suché podmínky chrání keře před většinou chorob, takže se nemusí používat mnoho přípravků na ochranu rostlin, díky čemuž jsou argentinská vína organičtější než v jiných částech světa.

Klasifikace a regiony

V Argentině neexistuje přesný zákon o klasifikaci vín a pravidla pro označování na etiketách argentinských vín jsou volně založena na amerických standardech. Změny byly pozorovány teprve nedávno, ale to platí hlavně pro Mendozu. Úspěch tohoto regionu a velká akumulace vinařství způsobily, že se mnoho z nich odlišuje od ostatních. Takto vznikly apelace: Valle Central, Luján de Cuyo, Maipú, Mendoza (kolem hlavního města regionu), Valle de Uco (s podoblastí Tupungato a vinicemi v nadmořské výšce 1200 metrů nad mořem), San Martín, Agrelo, San Rafael . Všechny tyto názvy již lze najít na etiketách argentinských vín, i když téměř vždy jsou z bezpečnostních důvodů doprovázeny názvem „Mendoza“, protože je stále atraktivní.

Vína z Argentiny v nabídce:

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel