Thorn-Clarke Wines

zjistit podrobnosti

 

Thorn-Clarke Wines je rodinný podnik, který založili manželé Cheryl Thorn a David Clarke. Rodina Thornových se zabývá vinařstvím již od roku 1870, ale teprve v páté generaci se Cheryl a její manžel David, který pro změnu pochází z rodiny s geologickou tradicí, rozhodli vyrábět víno na vlastní pěst. V současné době vede prosperující podnik zástupce šesté generace - jejich syn Sam, který slibuje, že se bude snažit udržet vinařskou tradici v rodině nejméně dalších šest generací.

Význam stanoviště

Na rozdíl od mnoha jiných australských vinařů, kteří úspěšně vytvářejí kvalitní vína, aniž by vlastnili vlastní vinice, má rodina Thorn-Clarke k výrobě vína rozhodně starosvětský přístup. Pro Cheryl a Davida byly vždy nejdůležitější jejich vlastní vinice. Nyní mají v Barosse celkem 240 hektarů, a to jak v samotném údolí Barossa, tak v chladnějším údolí Eden Valley. Při rozvoji podniku velmi pečlivě vybírali ty nejlepší lokality pro červené i bílé odrůdy; koneckonců dvěma tahouny australského vinařství jsou Shiraz a Chardonnay. Právě pro tyto odrůdy vybral David, zkušený geolog, nejvhodnější terroiry. Geologickou vášeň jeho potomkům úspěšně vštípil jeho slavný předek James Clarke, který v roce 1870 objevil ložiska zlata v Alice Springs. David se rozhodl podnikat ve vinařství a dokázal toho skvěle využít. A hlavně se nebál jít vlastní cestou.

Přečtěte si více

Výsledkem pečlivé analýzy byl nákup čtyř vinic v Barosse. První akvizicí byla třiatřiceti hektarová Cabiningue poblíž města Tanunda. Byla vysázena odrůdou Shiraz, která je pro Barossu příznačná, s malou příměsí Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc. Právě z jeho ovoce vznikají zcela výjimečná vína plná koncentrace, jako je William Randell Shiraz nebo Shotfire Shiraz, která na soutěžích pravidelně získávají více než 90 bodů. Nejvýznamnější australský průvodce vínem James Halliday's Australian Wine Companion uděluje vinařství Thorn-Clarke každoročně prestižní pětihvězdičkové ocenění. David však nikdy nepracoval na vinařském úspěchu sám, vždy se mohl spolehnout na podporu a cenné rady své ženy Cheryl, která pochází z opravdu vinařské rodiny z Barossy. Díky jejímu odhodlání byla vinice Mount Crawford zakoupena pro pěstování Ryzlinku, Chardonnay a Pinot Gris (Rulandského šedého). Druhá jmenovaná odrůda byla vypěstována také díky Cherylině vytrvalosti. Sehraný tandem Thorn-Clarke po koupi vinic v žádném případě neměl v úmyslu vyrábět svá vína pod úhlem cizího vinařství, ale rozhodl se vybudovat vlastní. Vinárna je typicky australská, tanky stojí pod širým nebem. Pod střechou se nachází pouze prostor, kde vína zrají v sudech, a v druhé budově prostorná degustační místnost pro přijímání hostů.

Klíčem je týmová práce

Když David a Cheryl začínali s vinařstvím, věděli, že kromě vinic, kde se rodí vynikající hrozny, a stavby vinařství musí dát dohromady tým lidí, aby vše fungovalo. Nikdo z nich nevěděl nic o výrobě vína, takže otázka vinaře byla prioritou. Najali mladého absolventa enologické fakulty univerzity v Adelaide - Dereka Fitzgeralda. V průběhu let se pozice hlavního vinaře změnila a otěže převzala Susie Mickan. V současné době je vinařské velení opět v mužských rukou Petera Kellyho, kterému asistuje Sophie Melton. Navzdory změnám na tomto pro vinařství klíčovém místě se vína Thorn-Clarke trvale vyznačují vynikající, vysokou úrovní a jsou pravidelně vysoce hodnocena nejznámějšími vinařskými kritiky.

Za zmínku stojí, že vinařství vyrábí velmi rozmanitá vína; z jediné odrůdy - Shirazu - se vyrábí několik řad, které se od sebe výrazně liší jak charakterem, tak cenou. Jedná se o promyšlenou akci, jejímž cílem je seznámit spotřebitele s nabídkou Barossy a především jim dát právo na výběr. Kromě vynikajícího Shirazu stojí za zmínku víno Shotfire Quartage, při jehož tvorbě může vinař dát volnost své kreativitě. Základem je pět odrůd z Bordeaux (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec a Petit Verdot), což z něj v Barosse dělá raritu; moc vinařů ho tam nevyrábí. Enolog Thorn-Clarke si tuto extravaganci může dovolit, protože všechny odrůdy použité k jeho výrobě jsou pěstovány na rodinných vinicích. V zásadě se víno vyrábí ze čtyř odrůd v různém poměru v závislosti na ročníku, ale může se stát, že se enolog nechá unést svou fantazií a použije všech pět odrůd.

 

Vína z australské vinice v nabídce:

    pixel