Stift Klosterneuburg

zjistit podrobnosti

 

Historie vinařství je úzce spjata s historií kláštera, takže se dá říci, že sahá až do roku 1114. Vinice se v Klosterneuburgu ležícím na Dunaji pěstovala již v době, kdy zde v 1. století n. l. stála římská pevnost. O tisíc let později, v roce 1114, zde markrabě Leopold III. z rodu Babenberků založil klášter a učinil z města hlavní město země. Leopold byl po své smrti svatořečen a právě na jeho svátek, 15. listopadu, se na vrchol žebříku vynáší velký sud s vínem. Otcové augustiniáni žijící v klášteře patří k nejstarším a největším výrobcům vína v zemi. V roce 1800 zde byla založena první vinařská škola na světě. Škola funguje dodnes, vzdělává rakouské vinaře a provádí výzkum vinné révy.

Dnes se zde vinná réva pěstuje na 108 hektarech, což znamená, že panství patří k největším v Rakousku. Klášterní vinice se nacházejí na nejlepších stanovištích v Klosterneuburgu, Vídni, Gumpoldskirchenu a Tattendorfu. Rozmanitost půd a mikroklimat v těchto čtyřech regionech umožňuje ideální výběr odrůdy, která odpovídá charakteristikám terroir. V Klosterneuburgu jsou půdy z třetihorních pískovců částečně pokryté jílem a sprašemi, což vytváří ideální podmínky pro pěstování odrůd, jako je Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a Sauvignon Blanc. Na vídeňských vinicích převládají vápenité a jílovité půdy, které jsou vhodné pro Weißburgunder (Rulandské bílé), ChardonnayGewürztraminer (Tramín červený) a Pinot Noir (Rulandské modré). V Gumpoldskirchenu jsou vápenité hnědé půdy vynikající pro dvě místní odrůdy Zierfandler a Rotgipfler (Červenošpičák).

Přečtěte si více

Slunečné a teplé podnebí Tattendorfu a štěrkovité půdy s hnědými půdami svědčí červeným odrůdám, zejména Closterneuburské výstavní odrůdě St. Laurent (Svatovavřinecké). Vinice Stiftsbreite je se svými 40 ha v jednom bloku největší kompaktní vinicí svatého Vavřince na světě. V Tattendorfu se pěstuje také Zweigelt (Zweigeltrebe), Blaufränkisch (Frankovka modrá), Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot. Produkty z vinařství Stift Klosterneuburg jsou rozděleny do dvou řad. Řada "Classic" zahrnuje mladá, svěží a ovocná vína, která odrážejí charakter své odrůdy. Vína z řady "Lagenweine" (vína z jedné vinice) se vyrábějí z nejlepšího ovoce vypěstovaného na nejlepších pozemcích. Vyznačují se elegancí a možností dlouhého zrání.

Vinné sklepy se nacházejí v barokových interiérech ve 4 podlažích, které klesají až do hloubky 36 metrů. Vyrábí se zde řada proslulých vín, zejména z odrůdy Saint Laurent (Svatovavřinecké). V klášteře se vyrábí také šumivá vína, lihoviny a přírodní nefiltrované ovocné šťávy. V roce 2009 se Stift Klosterneuburg stalo prvním evropským vinařstvím bez dodatků oxidu uhličitého.

 

Vína z Rakouska v nabídce:

    pixel