Bodegas Santalba

zjistit podrobnosti

 

Bodegas Santalba je celoživotním dílem Santiaga Ijalby, který se v roce 1998 rozhodl uskutečnit svůj sen a po 30 letech práce odstoupil z pozice generálního a technického ředitele jednoho z historických vinařství v Haro - Bodegas Ramón Bilbao a založil vlastní společnost. Tak se zrodilo vinařství, ve kterém - na základě svých rozsáhlých a mnohaletých zkušeností v oblasti výroby a dozrávání vín - začal realizovat své vlastní vinařské vize. Vytvořil malé rodinné vinařství, kterého cílem je zpracování hroznů, zrání a stáčení vín v nejvyšší možné kvalitě. Dodnes jej má na starosti, zastává pozici generálního ředitele a enologa. Jeho syn Roberto Ijalba Pérez je druhým enologem a obchodním ředitelem, který propaguje vína vyrobená ve vinařství po celém světě.

Přečtěte si více

Malé vinařství se nachází ve městečku Gimileo v oblasti Rioja Alta, jehož hlavním městem je Haro. Vinice, které vlastní Santiago a Roberto Ijalba, se nacházejí v nadmořské výšce 400 až 700 metrů nad mořem, kde jsou značné klimatické rozdíly a také velmi rozmanitá půda, od břidlice, vápencové, břidlicově vápencové až po naplavené písčité půdy. Nejstarší vinice se nacházejí v malebném ohybu řeky Ebro. Kromě hroznů z vlastních vinic nakupuje Santiago také hrozny z jiných míst, ale vždy se nachází v oblasti Rioja Alta. Pečlivě je kontroluje, i když si ve skutečnosti může být jistý jejich kvalitou, protože dodavatele zná již několik desetiletí. Dlouhodobě s nimi spolupracuje, přičemž byl hlavním enologem vinařství Ramón Bilbao. Když opustil společnost, následovali ho, takže jejich spolupráce trvá dodnes.

Tradicionalismus versus mládí

Vína vyrobená ve vinařství Santalba mají dvě tváře již nějakou dobu. Otec i syn se rozhodli vytvořit charakteristická vína, a protože vize starší a mladší generace jsou zcela odlišné, jejich vína se také od sebe jasně liší. Společným bodem enologické filozofie Santiaga a Roberta je šikovná kombinace toho nejlepšího v tradici Rioja s avantgardními tendencemi. Zde ale spoločná vize končí a každý z vinařů má své vlastní preference.

Santiago inklinuje více k tradičním vínům s jemně výraznou moderností - taková jsou všechna vína Viña Hermosa, zatímco Roberto rozhodně upřednostňuje modernější, jasně ovocná vína, ve kterých je méně cítit zrání (sud). Jeho nejslavnější autorské víno má název Ogga.

Tady je Ogga

Ogga je nepochybně symbolem vinařství, které odráží práci a vizi dvou generací. Její vynikající struktura, vyváženost a elegance jsou výsledkem více než 40 let profesionálních zkušeností Santiaga a Robertova osobnost jí přinesla závan modernosti. Ogga je plodem pečlivé práce, která začíná ve vinicích a končí zráním po dobu 20 měsíců v nových sudech z francouzského dubu a několik příštích měsíců v lahvi. Je vyrobená z hroznů z nejstarších vinic rodiny Ijalba (kolem šedesát let), sklizených ručně v okamžiku optimální zralosti. Plní se do lahví bez filtrace, aby se zachovala její přirozenost a zajistil maximální výraz vína. Její název je původním názvem La Rioja, který se v písemných pramenech objevuje od 11. století a který vychází z kombinace slov „Rivus“ a „Ogia“, která označovala oblast zavlažovanou řekami Oja a Tirón. V průběhu staletí se název změnil k tomu, co se nyní nazývá „Rioja“, což znamená zemi dobrého vína.

Vinařství je ekologicky certifikováno.

Vína z španělské vinice v nabídce:

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel