viognier

zjistit podrobnosti

Viognier. Velmi stará francouzská odrůda pěstovaná hlavně na jihu země. Dnes je známá po celém světě a v poslední době velmi módní, i když v 60. letech minulého století téměř zmizela, dokonce i ve Francii (v jednom okamžiku měla jen několik desítek hektarů). O její původu je spousta informací, ale obvykle se jedná o výmysly. Výzkum DNA ukazuje, že je spřízněná s piemontskou freisou a jejím vzdáleným bratrancem je Nebbiolo. Není příliš odolná vůči chorobám a obtížně se kultivuje, protože musí být sklízená přesně, když je plně zralá, což je obtížné dosáhnout v horkém podnebí. Předčasná nebo pozdní sklizeň produkuje velmi špatná vína.

Poskytuje vína intenzivní žluté barvy (v tomto případě nespravedlivě spojená se sladkostí) a stejně intenzivní vůně jarních květin, meruněk a broskví. Většina vín vstupuje na trh jako mladá, i když ta nejlepší z nich může zrát po mnoho let. Sladká vína se z něj vyrábějí jen zřídka. Je tradičním aromatickým doplňkem syrah ze severní části údolí Rhone a stejně klasickou přísadou bílých kupáží z této oblasti).

Další jména: barbin, vugava bijela.

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel