tempranillo

zjistit podrobnosti

 

Tempranillo je "červená tvář" Španělska, základní odrůda v této zemi pěstována hlavně v jeho severní a střední části, na ploše asi 90 000 hektarů. Vyskytuje se v mnoha klonech a pod mnoha názvy - ve skutečnosti každý region používá svůj vlastní termín. Historicky nejvíce spojení s Rioja a La Mance. Vyskytuje se i v sousedním Portugalsku. Název "Tempranillo" znamená ve španělštině "časný" (španělský TEMPRO, Temprana - "časný"), což souvisí s časným dozráváním.

I když se po desetiletí nejlepší vína ve Španělsku vyráběly z této odrůdy, nevěděli o svém plném potenciálu. Po velmi dlouhou dobu příliš extenzivně pěstování a staré způsoby vinifikace vedly k získání masových, nechutných vín, kvůli čemuž byl jejich podíl na světovém trhu zanedbatelný. Navíc, v průběhu staletí, v důsledku bohaté regionální nomenklatury nebylo známo, že jde o tutéž odrůdu. Po několik desetiletí se tento obraz rychle mění, což způsobí, že Tempranillo bylo povýšeno do skupiny nejlepších a nejušlechtilejších odrůd na světě. Dokonce se říká, že Tempranillo je španělská odpověď na cabernet sauvignon a merlot. Následkem této slávy jsou téměř hromadné pokusy o vysazování v Novém světě.

Odrůda je méně odolná vůči chorobám a teplotním změnám. Poskytuje víno s dobrou rovnováhou mezi kyselinami, cukry a barvivy. Rychle dozrává a je vhodná jak pro výrobu lehkých, mladých vín (většina), tak na dlouhodobé stárnutí v sudech a na získání těžkých, inkoustově červených vín, které tráví významnou část zrání v sudech a navíc v lahvích. Velkou výhodou Tempranillo je vysoký obsah glycerinu, což vytváří dojem jemnosti a sametové chuti. A to, že je skvělá v kupáž (Rioja).

Další jména: cencibel, tinto del país, tinto fino, tinta del toro, ull de llebre, tinta Roriz, tempranilla, aragonez.

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel