tannat

zjistit podrobnosti

 

Tannat je červená francouzská odrůda pěstovaná hlavně v jihozápadním regionu a v Uruguayi, kde je považována za národní odrůdu. Ve Francii je znám hlavně v apelaci Madiran (jako část kupáže také v Cahors a v několika menších apelacích), kde se stále častěji užívá samostatně, ale tradičně se mísí s odrůdou cabernet frank.

Tannat obsahuje několikanásobně více tanin než jiné červené odrůdy, a mimo jiné i trans-resveratrolu, který snižuje výskyt rakoviny, což také částečně vysvětluje takzvaný francouzský paradox. Poskytuje silná, extraktivní a intenzivně zbarvená vína s vysokým obsahem tříslovin a vůní malin, borůvek, třešní a moruší s nádechem lékořice a tabáku. Zachovává se v něm také spousta kyselin. Vyžadují delší zrání, které jim velmi svědčí.

V Uruguayi se používá pro komplexní růžová a extraktivní vína, často na červená zrající v sudech. Často – zejména v polední době – se mísí s cabernet sauvignonem, merlotem, cabernetem franc a dokonce syrahem. Poskytuje silná extraktivní vína, která se hodí k červenému masu, zejména grilovanému (parilla).

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel