sauvignon blanc

zjistit podrobnosti

 

Sauvignon blanc je dnes známá odrůda po celém světě, pocházející z Francie a - vzhledem k charakteristické aroma - patřící k nejvíce rozeznatelným. Jeho název pochází z francouzského sauvage - "divoký". Je přímým potomkem Tramín (savagnin). Z ní, zase, pochází odrůda cabernet sauvignon (křížovka sauvignon a cabernet franc). Její mutace jsou sauvignon vert (sauvignonasse, Tocai friulano) a sauvignon gris , které se vyskytují sporadicky.

Vína ze sauvignon blanc se vyrábějí dvěma způsoby: buď bez použití sudu - pak jsou její aroma mimořádně výrazné (např. V rakouském Štýrsku) a víno více kyselé nebo s kvašením a / nebo zráním v sudu. Tehdy jsou hlavní aromata trochu tlumené, ale obohacené o vanilkové noty; vína jsou mnohem těžší (Nový svět). Sauvignon je také vhodný pro výrobu sladkých vín (např. V apelaci Sauternes).

Charakteristické pro odrůdy aroma jsou noty jemného kouře, bylinek, čerstvě krájené trávy, angrešt, rozetřeným kopřivy, listů z černého rybízu, chřestu, pižma a - stále vzácnější - tzv. "Kočičí moč".

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel