rulandské modré

zjistit podrobnosti

 

Rulandské modré. Patří do velké rodinné rodiny Pinot a považuje se za jednu z nejušlechtilejších odrůd. Je to hlavní červená odrůda v Burgundsku a Champagne, ale je dnes široce rozšířená po celém světě. V oblasti Burgundska, odkud s největší pravděpodobností pochází, pravděpodobně byla pěstována přinejmenším od čtvrtého století (ačkoli první záznamy pocházejí až ze 14. století). Odtud se rozšířila snadno a rychle ve střední a východní Evropě, a to hlavně kvůli klášterem, které založili cisterciáci.

Odrůda je velmi náročná a dozrává pozdě. Není odolná vůči chorobám, vyžaduje dobrou expozici na slunci a není velmi výnosná. Poskytuje slabě zbarvené vína, které - kvůli různorodosti klimatických ník a metod vinifikace - je velmi těžko jasně charakterizovat. Významné rozdíly lze pozorovat i ve vínech ze sousedních vinic v samotném Burgundsku.

Odrůda se nejlépe daří na vápenaté půdě a při nepříliš teplém podnebí. Mladá vína střední třídy mohou být mírně koření a kyselé. V nejlepší burgundské verzi (Pommard, Volnay, Vosne-Romanée), po mnoha letech zrání poskytuje geniální ovocné a komplexní vína. V Novém světě převládá zcela jiný přístup k pinot noir, výrobci se snaží získat mladší a tmavší vína vhodná k rychlejší spotřebu. Velmi oblíbená jako základ šumivých vín po celém světě.

Nejcharakterističtější pro tuto různorodost aromat jsou noty ostružin, malin, třešní, švestek, lesních plodů, mandlí, lanýžů a fialek.

Další jména: pinot nero, pinot negro, Spätburgunder, Blauburgunder, rulandské modré, rulandské červené, burgundac crni, Klevner.

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel