primitivo

zjistit podrobnosti

 

Primitivo. Před objevením se názvu Primitivo se tato odrůda nazývala tribidrag. Rostla v Dalmácii, kde s největší pravděpodobností vznikla jako přirozená křížovka neznámých odrůd. Nejstarší zmínka o něm pochází ze čtrnáctého století. Název Primitivo pochází z latiny, od slova "primativus" a znamená "časně dozrávající". Odrůdu do USA přivezl George Gibbs, majitel školky okrasných rostlin z Long Island v New Yorku. Rozšířila se kvůli zlaté Horecký - tehdy se zvýšil poptávku po alkoholických nápojích a Zinfandel - jak bylo nazvaná v Americe - byla velmi efektivní.

Američané dlouho považovali Zinfandel za kmen místního původu. Výzkum DNA z roku 1994 nakonec potvrdil totožnost odrůdy s italským primitivům a chorvatským tribidragom. A to umožnilo Itálii používat název "Zinfandel" zaměnitelně s "Primitivo" na vlastním a vnějším trhu (čti: americkém). Přestože se Američané, navzdory určení shody DNA, stále držajú svých přesvědčení.

Vyznačuje se vysokou bujností. Střapce a bobule jsou poměrně velké a intenzivně zabarvené, téměř černé. Bobule na hroznech dozrávají nerovnoměrně, kvůli čemuž se velmi těžko sklízejí. Odrůda je vhodná pro výrobu zároveň těžkých červených vín (po delší maceraci), které mohou dozrát déle než i sladkých, obohacených ve stylu porto. Je také dokonalá na míchání s jinými odrůdami, lze také získat z ní polosladká růžová vína, tzv. white Zinfandel, extrémně populární za oceánem. Červené, suché, těžší zinfandely jsou ideální pro stárnutí v sudech. Aroma charakteristické pro odrůdu jsou noty ostružin, malin, třešní, pepře i anýzu a hřebíčku.

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel