nebbiolo

zjistit podrobnosti
/product-pol-669-Karta-typu-przepis-nr-1.html
/product-pol-670-Karta-typu-przepis-nr-2.html
/product-pol-671-Karta-typu-przepis-nr-3.html

 

Nebbiolo. Italská velmi specifická odrůda pěstovaná hlavně v Piemontu, kde dává nejlepší vína z Barolo, Barbaresco, Roero a Langhe, jakož i alpské Carema. Pro světových vinařů má jednu hlavní nevýhodu - je téměř nemožné kultivovat ji kdekoliv mimo Piemont, nebo alespoň není možné vyrábět z ní vína podobné kvality. Přestože se samozřejmě snaží každý - od Kalifornie, přes střední a východní Evropu až po Austrálii. Tyto neúspěchy jsou částečně způsobeno tím, že v Piemontu jsou specifické klimatické niky, s částí mlhou (název Nebbiolo pochází od italského Nebbia - "mlha"), která nejen nepoškozuje, ale bez kterých toto nejde.

Klimatické požadavky způsobují, že i v Piemontu je oblast plodin omezena na několik regionů a několik procent plochy všech vinic. To má velký vliv na cenu vína z této odrůdy. Nebbiolo dává velmi extraktivní, Tonička, trvanlivé (patří k nejvíce dlouhověké na světě), pevné vína, téměř ostré, s vysokým obsahem kyselin. S věkem dozrávají a stávají se téměř sametové, bez ztráty hustoty a získávají extrémně složité vůně. Aroma charakteristická pro Nebbiolo jsou noty švestkových povidel, třešní v likéru, ostružiny, černého rybízu a vůně fialky a růže s notou kouře a kůže. Je to velmi rozmarná odrůda, někdy porovnána s pinot noir. Nejlepší výsledky dosahuje na vápenaté slieňovej půdě, zejména ve vinicích nacházejících se v blízkosti Alby, na pravém břehu řeky Tanaro - v oblasti, ze které pochází Barolo a Barbaresco. V lombardské apelaci Valtellina také je skvělé. Poznámky o její kultivaci se datují do 14. století.

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel