merlot

zjistit podrobnosti

 

Merlot. Jedna z nejznámějších a nejrozšířenějších červených odrůd pěstovaných po celém světě. Merlot je základní odrůdou pravobřežního Bordeaux (včetně slavných apelací Saint-Émilion a Pomerol), míchaný s Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc. Známý od poloviny devatenáctého století.

Rychle dozrává a dává vína od lehkých až po velmi extrakční, se střední kyselostí, intenzivní barvou, sametové, šťavnaté a s jemnou chutí, rychlé dozrávající. Velmi oceňovány jako při výrobě odrůdových, tak i míchaných vín. Ve druhé funkci se hlavně používá pro "změkčování" hlavní složky, nejčastěji cabernet sauvignon (tzv. bordeauxská kupáž, nazývaná v Kalifornii Meritage).

Téměř všude dává dobré vína, ale ukazuje plný potenciál v teplejších regionech, ne příliš horkých. Charakteristické aroma pro merlot jsou třešně, černý rybíz, švestky, čokoláda, z oblasti Nového světa i ostružiny a vanilka. Merloty, které uzrávali v amerických dubových sudech získávají noty cedrového dřeva.

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel