malbec

zjistit podrobnosti

 

Malbec. Francouzská odrůda červeného hroznu, pěstovaná zejména v regionech: Jihozápadním (Cahors), Languedoc-Roussillon, údolí Loiry a Bordeaux i v Argentině. Poskytuje vína s velmi intenzivní barvou a vysokým obsahem tříslovin.

Odrůda Malbec je nepochybně nejvíce spojena s Argentinou a ne s její kolébkou, městem v jihozápadní Francii - Cahors. Osada založena římskými obyvateli byla známá svým černým vínem koncentrovaným a pevným, které jako jedno z mála mohlo být přepravováno na dlouhé vzdálenosti, dokonce i do Ruska, kde získalo velké uznání. Takové velké, že začalo být padělané ve velkém (slavný Kagor). Tradice výroby vín z Malbecu přežila zmatek stoleté války jako vin noir vyráběné právě z Malbecu - velmi tříslové a dlouhověké odrůdy, ale nepříliš lehké pro kultivaci, kterou se obvykle zesiluje ještě více extrakčním Tannatem. Z malbecu se vyrábějí vína, které se vyznačují značnou tříslovinou a bohatstvím aromat černého a červeného rybízu s náznakem kouře, lékořice a lesního stěliva.

Více tříslovinové a šťavnaté vína této odrůdy, plné ovocných a bylinkových aromat pocházejí z Argentiny, kde se v současnosti vyrábí více než 75% světové produkce vín z této odrůdy. Většina vín této odrůdy pochází z regionu Mendoza z vinic vo vysokých výškach. Dozrávající v dubových sudech, Malbec získává noty tabáku a čokolády.

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel