barbera

zjistit podrobnosti

 

Barbera. Červená italská odrůda hroznů, která je jednou z nejčastěji  vysazených v Itálii (po Sangiovese a Montepulciano). PocházÍ z Piemontu, ale také ji můžeme najít v jiných oblastech, jako je Emilia-Romagna, Apulie, Kampánie a dokonce i na Sicílii a Sardinii. Na přelomu 20. a 21. století to byl po sangiovese a montepulciano třetí nejoblíbenější odrůda v Itálii. Barbera se úspěšně používá k výrobě jak odrůdových, jako i míchaných vín. V poslední době se vinaři více zaměřují na odrůdová vína, protože se těší více rostoucí popularitě.

Starý rodokmen barbery

Barbera, stejně jako většina odrůd pěstovaných na Apeninském poloostrově, má staré kořeny, ale v dokumentech se objevuje poprvé v roce 1798, kdy hrabě Giuseppe Nuvolone-Pergamo vytvořil první oficiální seznam odrůd Piemontu. Už tehdy byla vína z barbery uznávána pro svůj rustikální, ale také velkorysý charakter. Vojáci s nimi zacházeli jako s „skutečným přítelem“, což jim pomohlo být odvážnými v boji. Táto odrůda  za poslední dvě století hodně cestovala a s italskými přistěhovalci se dostala do Austrálie, Argentiny, Brazílie, Kalifornie a  Uruguaja, kde se používá především na kupáže. Na rozdíl od nejznámější a nejprestižnější  piemontské odrůdy - nebbiolo - byla barbera mnohem lépe přizpůsobena novým podmínkám a nyní vyrábí vysoce kvalitní vína v každé z výše uvedených zemí. Stejně jako při nebbiolo, barbera také uvažuje o výrobním procesu. Tradicionalisté navrhují delší maceraci a umírněnější použití dubu, zatímco modernější vinaři volí kulatější a snadnější výběr vín získaných zráním v sudech.

Víno se vyznačuje velmi intenzivní vůní višní, malin, borůvek a třešní. Při kontaktu s dubovým sudem získává větší potenciál stárnutí a notu vanilky.

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel