Vína z odrůdy Veltlínské zelené

zjistit podrobnosti

 

Veltlínské zelené nebo v Rakousku pod názvem Grüner veltliner je nejvýznamnější autochtonní bílá odrůda vinné révy v Rakousku, která s největší pravděpodobností pochází z Dolního Rakouska a vznikla křížením Tramínu a odrůdy objevené ve St. Georgen, která je čtvrtí města Eisenstadt v Burgenlandu, ačkoli druhý rodič není stoprocentně potvrzen.

Veltlínské zelené se začalo hojně pěstovat v 50. letech 20. století. Dnes je většina vinic osázených právě touto odrůdou v Dolním Rakousku a severním Burgenlandu. Ačkoli se plocha osázená veltlínem mezi lety 1999 a 2020 snížila, na rakouských vinicích stále dominuje.

Z Rakouska odrůda pronikla na jižní Moravu a do malokarpatské vinařské oblasti, kde poskytuje prvotřídní vína. Na Moravě byla dříve známá pod názvem Bělošpičák nebo Muškatel a je tady druhou nejpěstovanější odrůdou hned po odrůdě Müller Thurgau.

Přečtěte si více

Veltlínské zelené charakteristika

Veltlínské zelené má středně velké až velmi velké kuželovité trsy, středně husté, s velkými kulatými nebo oválnými bobulemi, které jsou na stanovištích s dobrou expozicí zelenožluté nebo rozhodně žluté. Na mezinárodní úrovni se tato odrůda stala známou koncem minulého století. Veltlín je plodná odrůda, a proto je třeba, aby vinaři sledovali jeho produktivitu. Roste zvláště dobře na sprašových půdách, nesnáší sucho, je velmi citlivá během kvetení a náchylná k padlí a chloróze.

Lze z něj vyrobit vína všech typů; polosuchá, suchá, polosladká od lehkých a svěžích, minerálních, s poměrně vysokou kyselinkou a citrusovým charakterem až po nádherně strukturovaná, zralá jakostní vína s predikátem (Veltlínské zelené pozdní sběr). Kvalita vín je do značné míry závislá na lokalitě a výnosu; nejlepší příklady pocházejí z vinic ve Wachau, Kremstalu a Kamptalu nebo práve od nás z Moravy. Právě tam se vyrábějí obzvláště ceněná, fantasticky komplexní, mírně těžší vína s výraznými tóny koření, zejména bílého pepře, a varianty s vůní peckovin.

Geografie pěstování

Mimo Rakousko a Česko se Veltlínské zelené pěstuje ve Slovinsku, severní Itálii, na Novém Zélandu, v Austrálii a Spojených státech.

Kulinářské kombinace

Vína z grüner veltliner dokonale pročistí chuťové buňky. Skvěle chutnají k asijským pokrmům a hodí se i k nejnáročnější zelenině, pokud jde o výběr vína - artyčokům a grilovanému chřestu. Tradičně se veltlíny podávají s vídeňským řízkem, ale také s jinými druhy masa, jako je krůtí, kuřecí, vepřové a ryby - pstruh, čerstvě grilované sardinky, krevety, mušle. Skvěle chutná s měkkými sýry z kravského a kozího mléka (camembert, ricotta).

 

Vína z odrůdy Veltlínské zelené v nabídce:

    pixel