Vína z odrůdy Trebbiano

zjistit podrobnosti

 

Název Trebbiano se používá k popisu celé skupiny odrůd pocházející z Apeninského poloostrova. Provedené testy DNA však ukázaly, že mnoho členů této skupiny jsou zcela odlišné odrůdy s velmi vzdáleným nebo nejistým stupněm příbuznosti. Samozřejmě mají některé společné rysy, například ten nejzákladnější, kterým je barva - všechny odrůdy označované jako Trebbiano jsou bílé. Bobule mají tendenci dozrávat pozdě a keře poskytují bohatou úrodu a snadno se přizpůsobují různým stanovištím.

Přečtěte si více

Přesný původ Trebbiano je nejistý; Plinius ukazuje na Kampánii na jihu Apeninského poloostrova, další na řeku Trebbia v Emilia Romagna, kde se stále pěstuje jedna z jejích variant, nebo na různé vesničky na italském území se stejně znějícími jmény.


Pravděpodobně nejběžnějším členem této velké skupiny je Trebbiano Toscano, široce pěstované v Itálii a také ve Francii, kde je známé jako Ugni Blanc.

Vlastnosti odrůdy

Trebbiano Toscano je velmi produktivní odrůda s tmavě zlatými nebo jantarovými hrozny, pozdním pučeními a potřebují dostatek slunce k úplnému dozrání. Produkuje vína s vysokou kyselostí a docela neutrální z hlediska vůní, což z něj činí ideální přísadu pro kupáž i vynikající základní víno pro brandy.


Tato odrůda se vyskytuje prakticky na celém Apeninském poloostrově, se zvláštním důrazem na její střední část. Předpisy povolují použití Trebbiano Toscano v 85 z více než 300 italských apelacích DOC, ale pouze ve třech apelacích DOCG. Tato vysoká disproporce naznačuje spíše kvantitativní než kvalitativní hodnoty odrůdy.

Je to docela oblíbená odrůda v Umbrii, kde se jí říká Procanico a hraje klíčovou roli v místních vínech Orvieto. Sousední Lazio je jediným regionem, kde se používá k výrobě vín pod řadou DOCG Frascati Superiore a Cannellino di Frascati. U obou vín se vyskytuje společně s nejčastěji kombinovanou odrůdou, kterou je Malvasia Bianca.

Zeměpis pěstování

Trebbiano Toscano je odrůda pěstovaná také mimo Itálii; její druhým domovem je Francie, kde vinné révy osázené těmito vinicemi (přes 90 000 hektarů!) dávají hrozny pro výrobu koňaku a armagnacu. Nachází se také v Provence, jižní části údolí Rhone a kolem Bordeaux.

Kromě toho najdete vysazené vinice Trebbiano Toscano v Bulharsku, Chorvatsku, Řecku, Argentině, Brazílii a Uruguayi, stejně jako v Mexiku, kde stejně jako ve Francii dodáva hrozny pro výrobu brandy.

Tato odrůda byla úspěšně použita k výrobě kříženců, včetně vysoce kvalitního Vidal Hybrid (Trebbiano Toscano x Seibel 4986), která je jednou z nejdůležitějších odrůd používaných při výrobě ledových vín, zejména v Kanadě.

Kulinářské použití

Vína Trebbiano Toscano jsou v kuchyni velmi univerzální a hodí se k široké škále pokrmů, od občerstvení, bruschetty, tvrdých sýrů, přes těstoviny s lehkými omáčkami, ryby s bílým masem, k smažené kuře v citronové omáčce, zelenine ochucené citronovou omáčkou, také k vepřovému a telecímu masu.

 

Vína z odrůdy Trebbiano v nabídce:

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel