Vína z odrůdy Trebbiano

zjistit podrobnosti

 

Název Trebbiano se používá k popisu celé skupiny odrůd pocházející z Apeninského poloostrova. Provedené testy DNA však ukázaly, že mnoho členů této skupiny jsou zcela odlišné odrůdy s velmi vzdáleným nebo nejistým stupněm příbuznosti. Samozřejmě mají některé společné rysy, například ten nejzákladnější, kterým je barva - všechny odrůdy označované jako Trebbiano jsou bílé. Bobule mají tendenci dozrávat pozdě a keře poskytují bohatou úrodu a snadno se přizpůsobují různým stanovištím.

Přečtěte si více

Přesný původ Trebbiano je nejistý; Plinius ukazuje na Kampánii na jihu Apeninského poloostrova, další na řeku Trebbia v Emilia Romagna, kde se stále pěstuje jedna z jejích variant, nebo na různé vesničky na italském území se stejně znějícími jmény.


Pravděpodobně nejběžnějším členem této velké skupiny je Trebbiano Toscano, široce pěstované v Itálii a také ve Francii, kde je známé jako Ugni Blanc.

Vlastnosti odrůdy

Trebbiano Toscano je velmi produktivní odrůda s tmavě zlatými nebo jantarovými hrozny, pozdním pučeními a potřebují dostatek slunce k úplnému dozrání. Produkuje vína s vysokou kyselostí a docela neutrální z hlediska vůní, což z něj činí ideální přísadu pro kupáž i vynikající základní víno pro brandy.


Tato odrůda se vyskytuje prakticky na celém Apeninském poloostrově, se zvláštním důrazem na její střední část. Předpisy povolují použití Trebbiano Toscano v 85 z více než 300 italských apelacích DOC, ale pouze ve třech apelacích DOCG. Tato vysoká disproporce naznačuje spíše kvantitativní než kvalitativní hodnoty odrůdy.

Je to docela oblíbená odrůda v Umbrii, kde se jí říká Procanico a hraje klíčovou roli v místních vínech Orvieto. Sousední Lazio je jediným regionem, kde se používá k výrobě vín pod řadou DOCG Frascati Superiore a Cannellino di Frascati. U obou vín se vyskytuje společně s nejčastěji kombinovanou odrůdou, kterou je Malvasia Bianca.

Zeměpis pěstování

Trebbiano Toscano je odrůda pěstovaná také mimo Itálii; její druhým domovem je Francie, kde vinné révy osázené těmito vinicemi (přes 90 000 hektarů!) dávají hrozny pro výrobu koňaku a armagnacu. Nachází se také v Provence, jižní části údolí Rhone a kolem Bordeaux.

Kromě toho najdete vysazené vinice Trebbiano Toscano v Bulharsku, Chorvatsku, Řecku, Argentině, Brazílii a Uruguayi, stejně jako v Mexiku, kde stejně jako ve Francii dodáva hrozny pro výrobu brandy.

Tato odrůda byla úspěšně použita k výrobě kříženců, včetně vysoce kvalitního Vidal Hybrid (Trebbiano Toscano x Seibel 4986), která je jednou z nejdůležitějších odrůd používaných při výrobě ledových vín, zejména v Kanadě.

Kulinářské použití

Vína Trebbiano Toscano jsou v kuchyni velmi univerzální a hodí se k široké škále pokrmů, od občerstvení, bruschetty, tvrdých sýrů, přes těstoviny s lehkými omáčkami, ryby s bílým masem, k smažené kuře v citronové omáčce, zelenine ochucené citronovou omáčkou, také k vepřovému a telecímu masu.

 

Vína z odrůdy Trebbiano v nabídce:

      pixel