Vína z odrůdy Tempranillo

zjistit podrobnosti

 

Tempranillo je "červená tvář" Španělska, základní odrůda v této zemi pěstována hlavně v jeho severní a střední části, na ploše asi 90 000 hektarů. Vyskytuje se v mnoha klonech a pod mnoha názvy - ve skutečnosti každý region používá svůj vlastní termín. Historicky nejvíce spojení s Rioja a La Mance. Vyskytuje se i v sousedním Portugalsku. Název "Tempranillo" znamená ve španělštině "časný" (španělský TEMPRO, Temprana - "časný"), což souvisí s časným dozráváním.

 

Přečtěte si více

I když se po desetiletí nejlepší vína ve Španělsku vyráběly z této odrůdy, nevěděli o svém plném potenciálu. Po velmi dlouhou dobu příliš extenzivně pěstování a staré způsoby vinifikace vedly k získání masových, nechutných vín, kvůli čemuž byl jejich podíl na světovém trhu zanedbatelný. Navíc, v průběhu staletí, v důsledku bohaté regionální nomenklatury nebylo známo, že jde o tutéž odrůdu. Po několik desetiletí se tento obraz rychle mění, což způsobí, že Tempranillo bylo povýšeno do skupiny nejlepších a nejušlechtilejších odrůd na světě. Dokonce se říká, že Tempranillo je španělská odpověď na Cabernet Sauvignon a Merlot. Následkem této slávy jsou téměř hromadné pokusy o vysazování v Novém světě.

Odrůda je méně odolná vůči chorobám a teplotním změnám. Poskytuje víno s dobrou rovnováhou mezi kyselinami, cukry a barvivy. Rychle dozrává a je vhodná jak pro výrobu lehkých, mladých vín (většina), tak na dlouhodobé stárnutí v sudech a na získání těžkých, inkoustově červených vín, které tráví významnou část zrání v sudech a navíc v lahvích. Velkou výhodou Tempranillo je vysoký obsah glycerinu, což vytváří dojem jemnosti a sametové chuti. A to, že je skvělá v kupáž (Rioja).

Další jména: Cencibel, Tinto del País, Tinto Fino, Tinta del Toro, ull de llebre, tinta Roriz, Tempranilla, Aragonez.

 

Vína z odrůdy Tempranillo v nabídce:

    pixel