Vína z odrůdy Tannat

zjistit podrobnosti

 

Je to jedna z těch odrůd, která je v Evropě málo známá nebo dokonce zapomenutá, vzkvétala v Novém světě, ve své druhé vlasti. V případě tannatu je to Uruguay. Právě zde začala jeho kultivace na konci 19. století. Není jasné, kdo a kdy přinesl tuto odrůdu na La Plata. Jedna z legend zmiňuje Baska Dona Pascuala Harriaguea, který si sebou vzal sazenice, když se vydal do své nové vlasti do zámoří.

Tannat symbol Uruguaye

Dnes, o více než sto let později, je tannat nejznámější odrůdou Uruguaye a je symbolem vinárni. Každé velké vinařství v této malé zemi má významné výsadby tannatu a nejčastěji právě tato odrůda vyrábí jim nejlepší vína. Mezi příklady patří Tannat Amat z Bodegas Carrau nebo Single Vineyard Tannat z Bodega Garzón.

Tannat v Evropě, Jižní Americe

Ve Francii se tannat vyskytuje primárně v apelaci Madiran na jihozápadě země. Obvykle se používá k výrobě kupážových vín a nejčastěji se kombinuje s cabernet frank. Název tannat se však na etiketách neobjevil. Mezinárodní úspěch odrůdy přiměl šéfov apelací ke změně předpisů, aby se název tannat mohl objevit na etiketách. Tato odrůda se stále častěji vyskytuje v sousedním označení Cahors, kde je kombinována s cabernetem a malbeckem.

 

Přečtěte si více

Kromě Francie a Uruguaye je tannat vysazován stále častěji v Argentině a ve velmi dynamicky se rozvíjejících oblastech jižní Brazílie. Na jiných kontinentech se pěstuje sporadicky, spíše jako kuriozita.

Hrozny Tannatu se vyznačují velmi silnou slupkou. Jak název napovídá, odrůda má vysoký obsah taninu. Vína mají velmi tmavé, téměř neprůhledné farby. Ve vůni dominují tmavé plody, lesní plody, ostružiny a černé zralé třešně. Zrání v sudech dodáva tóny kakaa, tabáku a čokolády.

Nejzdravější vína na světě

Důležitou vlastností vín tannatu je velmi vysoká úroveň tříslovin a trans-resveratrolu - jedné z nejvyšších ze všech průmyslově pěstovaných odrůd na světě - což z tannaty činí jedním z nejzdravějších vín na světě.

Kombinace s jídlem

Pokud jde o kulinářské kombinace - vína, která jsou jak tříslová, tak poměrně kyselá a velmi ovocná, hodí se ke grilovaným červeným masům - hlavně hovězímu a jehněčímu masu.

 

Vína z odrůdy Tannat v nabídce:

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel