Vína z odrůdy Syrah/Shiraz

zjistit podrobnosti

 

Po mnoho let byla s původem odrůdy Syrah spojována legenda, která jako místo jejího zrodu označovala perské město Shiraz, které se dnes nachází v Íránu. Podle legend měl jeden z francouzských křižáků během křížových výprav vyrazit hluboko do Persie. Okouzlen kvalitou tamního vína, měl s sebou přinést sazenice, které poté zasadil na svém pozemku v Rhone. Tento příběh měl vysvětlit použití dvou jmen pro odrůdu - syrah a shiraz.

Původ odrůdy

Přečtěte si více

Dnes díky výzkumu DNA víme, že je to jen legenda a odrůda pochází z Francie. Jedná se o nezávislý kříženec odrůd Mondeuse Blanche a Dureza. Pochází ze severní části údolí Rhone. Právě tam dnes můžeme najít nejlepší jednoodrůdová vína Syrah v Evropě. Zvláštní pozornost si zaslouží vína z označení Hermitage, Cornas a Côte-Rôtie na žulových svazích. Místní vína se vyznačují mírnou taninou, silným buketem tmavého ovoce s výrazně dominantní tóny země a pepře.

Odrůda Syrah se nyní sází v Evropě všude tam, kde je pro Cabernet nebo Pinot Noir příliš teplo. Je to jedna ze tří nejdůležitějších odrůd v jižním údolí Rhone - spolu s Grenache a Mourvèdre vytváří slavnou směs Rhône Blend (GSM). Je to také jeden z kmenů, které lze použít při kúpe vína s názvem Châteauneuf-du-Pape.

Syrah a Shiraz ve světě

Syrah můžeme potkat v horkých oblastech Středozemního moře. Zejména v Provence, Languedoc-Roussillon, španělském Katalánsku a regionu Toskánsko Maremma. Syrah zožal v Evropě velikou slávu a pokračuje v tom v Novém světě, kde se mu nejčastěji říká Shiraz. Všechno to začalo Austrálií. U protinožců začala jeho kultivace v 19. století emigrantmi z Evropy. Odrůda byla obzvláště dobře přijata v oblasti Adelaide, Barossa, Eden Valley a McLaren Vale. Velkým „objevitelem“ australského Shirazu byl enolog vinice Penfolds - Max Schubert. Dnes v jeho práci pokračují po sobě jdoucí generace vinařů v čele s Benem Glaetzerem - tvůrcem ikonického vína Amon-Ra, přirozeně stoprocentní Shirazy. Po Austrálii přišel čas pro další kontinenty. Dnes jsou révy Shiraz jednou z nejdynamičtěji se rozvíjejících plodin. Pomalu začínají dominovat tradičním odrůdám, jako je Tannat v Uruguayi, Malbec v Argentině nebo Pinotage v Jižní Africe.

Spojení s jídlem

Nově světový Shiraz má extrémně silnou strukturu. Vína jsou plné ovoce, tříslovin, koření a vůní po stárnutí ze sudu. Díky těmto výhodám je Shiraz skvělým doplňkem k těžkým masovým pokrmům. Zvláště smažené a grilované maso.

 

Můžete si také přečíst informace k jakému jídlu se Syrah nebo Shiraz nejvíce hodí.

Vína z odrůdy Syrah/Shiraz v nabídce:

    pixel