Vína z odrůdy Sauvignon Blanc

zjistit podrobnosti

 

Odrůda hroznů pocházející z Francie, jejíž název pravděpodobně pochází z francouzského slova sauvage „divoký“, protože plody této odrůdy jsou podobné tvaru divokých hroznů a blanc „bílé“. Zdroje říkají, že Sauvignon Blanc je potomkem Savagniny, což vysvětluje, proč byly tyto dvě odrůdy v minulosti navzájem zaměňovány. Cabernet Sauvignon, kříženec Sauvignon Blanc a Cabernet Frank, pochází ze Savagniny.

Sauvignon Blanc je vysázen v mnoha světových vinařských oblastí a produkuje velmi osvěžující bílé víno. Tato odrůda je také přísadou pro slavné Sauternes (plody pozdního sklizně) a dezertní vína Barsac. Některým Sauvignon z Nového světa, zejména v Kalifornii, lze také říkat „Fumé Blanc“.

Plody Sauvignon Blanc se sklízejí brzy ve fázi zrání nebo během tradiční sklizně, v závislosti na požadavkách jaké víno chceme získat.. Drobné plody jsou velmi náchylné k ušlechtilé plísni Botrytis i k běžné plísni.

Povaha vína

V závislosti na podnebí se jeho chuť může pohybovat od agresivně travnaté až po sladkou tropickou. V chladnějším podnebí mají hrozny tendenci produkovat vína se znatelnou kyselostí a „zelenými příchutěmi“ - tráva, angrešt, zelený pepř a kopřiva s nádechem tropického ovoce a květinového ovoce. Sudová vína mají kouřovou vůni, která může být také výsledkem kvašení. Sauvignon Blanc je hlanou odrůdou pro produkci bílého bordó míchaného se Semillon, Muscadelle a Ugni Blanc.

Spolu s Rieslingem bylo Sauvignon Blanc jedním z prvních ušlechtilých vín lahvovaných na šroubovacím uzávěru, zejména novozélandskými výrobci.

Zrání vína

 

Přečtěte si více

Ve většině případů se sauvignon blanc pije mladý, když jsou jeho intenzivní vůně čerstvé, ale existují oblasti, kde vinaři mají odlišný přístup k jeho výrobě. Patří mezi ně oblast Bordeaux v Pessac-Léognan. Některé vína jsou fermentovány a stárnou v dubových sudech, což jim dodává kulaté tělo a pikantní toastové tóny. V Pessac-Léognan se ovoce Sauvignonu mísí s ovocem Semillon, což dává vínu tělo a komplexitu.

V některých zemích Nového světa je některé víno také sudové, což ho odlišuje od čerstvých a ovocných vín typických pro trh. To je například v Kalifornii a na Novém Zélandu.

Spojení s jídlem

Odrůda chutná obzvláště dobře se zeleninovými pokrmy. Chřest, cuketa, lilek nebo paprika se určitě stanou dobrým společníkem. Proto stojí za to kombinovat toto víno s lehkými saláty, krupicema nebo zeleninovými koláčky obohacenými například o kozí sýr, se kterými Sauvignon Blanc vytváří nádherné chuťové kompozice. Kromě toho Sauvignon Blanc, jako jedno z mála vín, chutná skvěle k mořským plodům a rybám. Proto doporučujeme podávat sklenici Sauvignon Blanc k mořským plodum, sashimi nebo treske bacalhau com natas.

Pěstitelské regiony

FRANCIE

Sauvignon blanc je třetí nejkultivovanější odrůdou ve Francii, přičemž pěstovaná plocha v roce 2009 dosáhla 26 839 ha. Francouzské vinařské oblasti, kde se po Chardonnay pěstuje nejvíce Sauvignon Blanc, jsou Languedoc-Roussillon (26 839 ha) a Akvitánie (7,117 ha). Místem, kde se Sauvignon Blanc projevuje ve své nejlepší slávě, je určitě údolí Loiry v apelaci Sancerre a Pouilly Fumé - vína nekupažovaná, nestárnoucí v sudech vína. Základní vína jsou vysoce kyselá, suchá, s výrazným čerstvým zeleným ovocem. Nejlepší z nich můžou vyžadovat rok nebo více stání v láhví, aby dále vyjádřila svou povahu.

NĚMECKO, RAKOUSKO

V Německu lze vína Sauvignon Blanc najít pod názvem Muskat-Silvaner, kde ve Württembergu, v oblasti Franken nebo Falcku tato odrůda produkuje aromatická mladá vína s mírně minerálním závěrem. Avšak v Rakousku je Sauvignon Blanc více oceňován, zejména ve Štýrsku, kde se vyrábějí vína s mimořádně výraznou vůní.

KALIFORNIE

V roce 2010 se Kalifornie mohla pochlubit až 6235 ha plodin Sauvignon Blanc, z nichž většina byla v Sonomě, Napa Valley a Central Valley. Většina regionů je příliš teplá na to, aby produkovala vína s travnatými vůněmi charakteristickými právě pro Sauvignon Blanc, takže v teplejších částech severního pobřeží se produkuje víno bohatší a mírnější s melounovou chutí, často jemně zralé v sudu. V Kalifornii a jinde se produkce sladkých vín ve stylu Sauterne zvyšuje kvůli reakci Sauvignon Blanc s ušlechtilou plísní.

AUSTRÁLIE

Po Chardonnay a Semillon je nejoblíbenější odrůdou Austrálie, pravděpodobně kvůli úspěchu Sauvignon Blanc na Novém Zélandu. Po 70. letech se výskyt plodiny překvapivě zvýšil v roce 2008 dosáhly 6 405 ha.

NOVÝ ZÉLAND

Tato země je jejími obyvateli často nazývána domovem této odrůdy, přestože zde má velmi krátkou historii. Pěstování Sauvignon Blanc zde rostlo závratnou rychlostí, zejména na přelomu 90. a 00. let. Díky plodné sklizni, levným dubovým sudům, krátkém období stárnutí a nakonec enormní popularitě se zde v roce 2011 zaregistrovalo 18 000 ha této odrůdy. Nejoblíbenější jsou vína Marlborough, která se vyznačují ostrou, téměř agresivní ovocnou vůní.

JIŽNÍ AFRIKA

Sauvignon Blanc je zde o něco měkčí, ale stále velmi svěží. V roce 2008 se jednalo o třetí nejpěstovanější odrůdu v ​​zemi s největší dynamikou pěstovanou v Stellenbosch.

Sauvignon Blanc se také pěstuje ve Švýcarsku, České republice (zvláště důležitá odrůda na Moravě), Slovinsku (regiony Primorska, Podravje), Chorvatsku, Rumunsku, Řecku, Moldavsku, Izraeli, Maltě a na Kypru, USA, Chile, Uruguayi, Argentině, Indii a Japonsku.

Jiná jména:

Fumé Blanc, Muscat-Sylvaner.

 

Vína z odrůdy Sauvignon Blanc v nabídce:

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel