Vína z odrůdy Sangiovese

Nejvýznamnější červená odrůda Itálie, pěstovaná zejména v severních a centrálních oblastech země (Toskánsko), ale stále častěji se nachází i na jihu. Právě z ní vzniká slavné Chianti, v níž kupáže představuje rozhodující většinu (a někdy i 100%), ale i Brunello di Montalcino nebo vino nobile di Montepulciano. Úspěch italských vín způsobuje, že pokusy o jejich pěstování se vyskytují v různých zákoutích Starého a Nového světa.
Odrůda dozrává pozdě a dává ovoce s relativně vysokým obsahem cukru. Vyskytuje se v mnoha klonech. Dává pevné, extrakční hrozny s vysokým obsahem tříslovin, dobrou kyselostí, vhodné na dlouhé zrání v sudech. Používá se samá, ale stejně často v kupáž. Je to jedna z odrůd odpovědných za toskánskou "revoluci" v 70. letech minulého století, kdy někteří výrobci začali vyrábět stoprocentní odrůdová vína, které neodpovídaly klasifikaci DOC / DOCG a prodávaly se jako "stolní" vína, ale mnohonásobně dražší než nejlépe tehdy Chianti ( tzv. supertoskany).Přečtěte si více