Vína z odrůdy Rulandské modré

zjistit podrobnosti

 

RULANDSKÉ MODRÉ - Pinot Noir

Je označován jako princ nebo aristokrat Burgundska. Nejen kvůli knížecí provenienci, ale především kvůli jemnosti a rozmarnosti samotných plodů a výjimečné eleganci vín z nich vyrobených. Tato odrůda má mnoho mutací a kříženců; tvoří velkou rodinu pinotů. Vědci je našli přes sto a mezi nimi můžeme najít i známé odrůdy jako Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Meunier nebo Chardonnay.

 

Přečtěte si více

História Pinot Noir

Skvělá kariéra Pinot Noir začala v roce 1395, kdy dekretem knížete Filipa Bolda bylo pěstitelům v Burgundsku zakázáno pěstovat jinou odrůdu než Pinot Noir. Poddaní nebyly zcela spokojení, když jim bylo nařízeno pěstovat méně produktivní a snadno citlivú odrůdu. Ale princ přesně věděl, co dělá. Složité pěstování přineslo méně vína, ale mnohem vyšší kvality. Nová generace vinařů si už užila výrobu a prodej nejznámějších a nejdražších vín středověké Evropy. Během následujících století byla tato odrůda pěstovaná téměř výlučně v Burgundsku a sousedních oblastech. Dnes je to jedna z pěti odrůd, bez nichž bychom si nedokázali představit francouzské a globální vinařství.

Burgundsko srdcem Pinot Noir

Navzdory rostoucímu počtu výsadby Pinot Noir na světě je nejdůležitějším stanovištěm této odrůdy stále Burgundsko, konkrétně vinice Zlatého svahu.

Apelace kolem měst Beaune a Nuits-Saint-Georges jsou známá nejlepšími a nejstaršími Burgundy. Když zmíníme jen několik nejdůležitějších parcel, je třeba zmínit Clos Vougeot, Vosne-Romanée nebo nejslavnější ze všech Romanée-Conti. Mimo Francii se můžeme setkat s více a více Pinot Noir ve střední Evropě, také v Polsku. Většina výsadby se nachází v Německu, kde se odrůdě říká Spätburgunder. V Rakousku a Švýcarsku se jeví jako Blauburgunder. Pěstuje se také v Maďarsku - zejména v Egeru, kde se mu někdy říká Nagyburgundi. Zajímavým faktem je neobvykle velký počet vinic Pinot Noir zasazených v Moldavsku.

Druhy vína z odrůdy Pinot noir

Pinot noir je jednou ze tří nejdůležitějších odrůd povolených pro výrobu šampaňského a mnoho úspěšných producentů (např. Champagne Philipponnat) vysazuje své nejdůležitější parcely grands crus pouze s touto odrůdou. Poté z jejich plodů vytváří svá vynikající vína Blancs de Noirs. Pinot Noir se používá také v jiných oblastech, kde se vyrábí tradiční šumivá vína. V Novém Světě se objevil v devatenáctém století, ale jeho kariéra se značně zrychlila po filmu Bokovka (Sideways) v roku 2004, jehož protagonisté považovali pinoty za jediné víno, které stojí za pozornost. Dnes je ve skutečnosti mnoho vín této odrůdy v mnoha kalifornských označeních, včetně Oregonu a Britské Kolumbie. Stále více se setkáváme ze zajímavými pinotami na Novém Zélandu v regionech Martinborough, Waipara a Central Otago, stejně jako v argentinské části Patagonie. Relativně velká část je také vysazena v Jižní Africe. Pinot Noir zkřížený s Cinsaultem vytvořil národní odrůdu Jižní Afriky, což je Pinotage.

Rozmanitost v kuchyni

Ovoce Pinot Noir se vyznačuje tenkou slupkou, což znamená, že vína mají nízký obsah tříslovin a světlou barvu. Ve vůně jsou charakteristické jahody, maliny a třešně. U starších vín vyzrálých v sudech budou tóny vanilky, také hub, koření a sušených květů ibišku. Nízký obsah taninu a relativně vysoká kyselost umožňují kombinovat vína Pinot Noir se středně těžkým masem. Nejběžnějšími pokrmy jsou pečená kachna, husa a volně žijící ptáci. Často se podávají s tuňákovým steakem nebo grilovaným lososem. Staré burgundy chutnají také s paštikami a středně zralými sýry.

Další jména:

Pinot Nero, Pinot Negro, Spätburgunder, Blauburgunder, Rulandské modré, Rulandské červené, Burgundac Crni, Klevner.

 

Vína z odrůdy Rulandské modré v nabídce:

    pixel