Vína z odrůdy Rulandské modré

zjistit podrobnosti

 

RULANDSKÉ MODRÉ - Pinot Noir

Je označován jako princ nebo aristokrat Burgundska. Nejen kvůli knížecí provenienci, ale především kvůli jemnosti a rozmarnosti samotných plodů a výjimečné eleganci vín z nich vyrobených. Tato odrůda má mnoho mutací a kříženců; tvoří velkou rodinu pinotů. Vědci je našli přes sto a mezi nimi můžeme najít i známé odrůdy jako Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Meunier nebo Chardonnay.

História Pinot Noir

Skvělá kariéra Pinot Noir začala v roce 1395, kdy dekretem knížete Filipa Bolda bylo pěstitelům v Burgundsku zakázáno pěstovat jinou odrůdu než Pinot Noir. Poddaní nebyly zcela spokojení, když jim bylo nařízeno pěstovat méně produktivní a snadno citlivú odrůdu. Ale princ přesně věděl, co dělá. Složité pěstování přineslo méně vína, ale mnohem vyšší kvality. Nová generace vinařů si už užila výrobu a prodej nejznámějších a nejdražších vín středověké Evropy. Během následujících století byla tato odrůda pěstovaná téměř výlučně v Burgundsku a sousedních oblastech. Dnes je to jedna z pěti odrůd, bez nichž bychom si nedokázali představit francouzské a globální vinařství.

Burgundsko srdcem Pinot Noir

Navzdory rostoucímu počtu výsadby Pinot Noir na světě je nejdůležitějším stanovištěm této odrůdy stále Burgundsko, konkrétně vinice Zlatého svahu.

 

Přečtěte si více

Apelace kolem měst Beaune a Nuits-Saint-Georges jsou známá nejlepšími a nejstaršími Burgundy. Když zmíníme jen několik nejdůležitějších parcel, je třeba zmínit Clos Vougeot, Vosne-Romanée nebo nejslavnější ze všech Romanée-Conti. Mimo Francii se můžeme setkat s více a více Pinot Noir ve střední Evropě, také v Polsku. Většina výsadby se nachází v Německu, kde se odrůdě říká Spätburgunder. V Rakousku a Švýcarsku se jeví jako Blauburgunder. Pěstuje se také v Maďarsku - zejména v Egeru, kde se mu někdy říká Nagyburgundi. Zajímavým faktem je neobvykle velký počet vinic Pinot Noir zasazených v Moldavsku.

Druhy vína z odrůdy Pinot noir

Pinot noir je jednou ze tří nejdůležitějších odrůd povolených pro výrobu šampaňského a mnoho úspěšných producentů (např. Champagne Philipponnat) vysazuje své nejdůležitější parcely grands crus pouze s touto odrůdou. Poté z jejich plodů vytváří svá vynikající vína Blancs de Noirs. Pinot Noir se používá také v jiných oblastech, kde se vyrábí tradiční šumivá vína. V Novém Světě se objevil v devatenáctém století, ale jeho kariéra se značně zrychlila po filmu Bokovka (Sideways) v roku 2004, jehož protagonisté považovali pinoty za jediné víno, které stojí za pozornost. Dnes je ve skutečnosti mnoho vín této odrůdy v mnoha kalifornských označeních, včetně Oregonu a Britské Kolumbie. Stále více se setkáváme ze zajímavými pinotami na Novém Zélandu v regionech Martinborough, Waipara a Central Otago, stejně jako v argentinské části Patagonie. Relativně velká část je také vysazena v Jižní Africe. Pinot Noir zkřížený s Cinsaultem vytvořil národní odrůdu Jižní Afriky, což je Pinotage.

Rozmanitost v kuchyni

Ovoce Pinot Noir se vyznačuje tenkou slupkou, což znamená, že vína mají nízký obsah tříslovin a světlou barvu. Ve vůně jsou charakteristické jahody, maliny a třešně. U starších vín vyzrálých v sudech budou tóny vanilky, také hub, koření a sušených květů ibišku. Nízký obsah taninu a relativně vysoká kyselost umožňují kombinovat vína Pinot Noir se středně těžkým masem. Nejběžnějšími pokrmy jsou pečená kachna, husa a volně žijící ptáci. Často se podávají s tuňákovým steakem nebo grilovaným lososem. Staré burgundy chutnají také s paštikami a středně zralými sýry.

Další jména:

Pinot Nero, Pinot Negro, Spätburgunder, Blauburgunder, Rulandské modré, Rulandské červené, Burgundac Crni, Klevner.

 

Vína z odrůdy Rulandské modré v nabídce:

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel